”Jag älskar att springa långt men när jag tränar som mest blir jag så smal att folk kommenterar.”
”Jag älskar att springa långt men när jag tränar som mest blir jag så smal att folk kommenterar.” Foto: Shutterstock

”Hur ska jag gå upp i vikt – när jag tränar så mycket?” PT-Frida ger råd

amelias läsare ”Tunnisen” älskar att träna men blir ofta så smal att folk kommenterar på detta. Hur ska man träna och äta – för att hålla en normalvikt? amelias PT Frida Lindtröm ger råd. 

Fråga: Jag älskar att springa och cykla långt och har svårt att få i mig tillräckligt med mat före och efter passen. När jag tränar som mest blir jag så smal att folk kommenterar. Jag har alltid varit smal, men skulle gärna gå upp i vikt så att jag såg mer ”normal” ut. /Tunnisen

PT-Frida: Ät mer och oftare för att gå upp i vikt

Försök få in regelbundna rutiner för frukost, lunch, middag och minst tre mellanmål. Ät gärna större portioner vid varje måltid om du kan. Ett bra sätt att få i sig mer energi är att dricka mer – testa smoothies med avokado, nötsmör eller kokosolja. 

Se också till att få ordentlig återhämtning mellan dina konditionspass. Kanske kan du ta bort en del av cyklingen för att lägga till styrketräning, dels för att minska skaderisken på sikt, dels för att det kan hjälpa dig att gå upp i vikt eftersom du lägger på dig muskelmassa. 

Tänk så här om maten:

Välj protein från fet fisk, ägg och baljväxter. 

Kroppens förmåga att utnyttja fett som bränsle är i regel högre hos uthållighetsidrottare, så det är bra om 35 procent av din totala energi kommer från fett av fin kvalitet, som avokado, olivolja, kokosolja och nötter. Fett bär livsnödvändiga fettsyror och fettlösliga vitaminer, och behövs för musklernas återhämtning.

Kolhydrater är en stor och viktig energikälla. Hjärnans favoritbränsle är den glukos som uppstår när kolhydrater bryts ner och glukos lagras även som energi i våra celler. Satsa på fullkornsprodukter, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär – bra kolhydratkällor som ger fibrer, vitaminer och mineralämnen.

Vill du ha hjälp med kost eller träning? Mejla till: fråga.ptn@amelia.se Foto: Peter Knutson