Även om de fysiska resultaten får ta sin tid, så upplever många att den psykiska hälsan förbättras ganska snabbt när de börjar träna.
Även om de fysiska resultaten får ta sin tid, så upplever många att den psykiska hälsan förbättras ganska snabbt när de börjar träna.

Hur lite kan jag träna och ändå se resultat?

Hur mycket (eller snarare hur lite) måste man träna för att märka en skillnad och få en positiv hälsoeffekt? Det undrar amelias läsare Tidsoptimisten. PT-Frida ger svar.

Fråga: Jag undrar hur lite tid jag kan lägga på träning och ändå få en positiv effekt på kroppen och hjärnan. Kan jag träna i 10–20 minuter tre gånger i veckan och se något resultat? Eller krävs det mer tid? /Tidsoptimisten

PT-Frida svarar: Vad vill du uppnå med träningen? 

När det kommer till träning vill man ofta se resultat snabbt och med enklare insatser. Men god hälsa uppnår du genom att göra medvetna val som leder till en bra balans mellan fysisk aktivitet, näring, sömn och relationer. 

En allmän rekommendation är du gör någon form av aktivitet som är måttligt ansträngande minst två och en halv timme i veckan. Det är svårt att säga exakt hur mycket du ska träna för att få resultat, eftersom det beror på vilket resultat du förväntar dig – vill du främst öka din muskelmassa, minska i vikt, bli smidigare eller få bättre flås? 

Resultatet beror på hur och vad du tränar, hur aktivt ditt liv är i övrigt, hur din återhämtning ser ut och förstås vad du äter. Den tid du investerar i träning kan till exempel ge snabbare resultat om du har en väldigt god kosthållning. 

All form av rörelse kan dock påverka din hälsa positivt! Motion är en av de starkaste positiva faktorerna för hälsan. Det ger en stark och hållbar kropp, ökar lungornas kapacitet, stimulerar tarmarna, förbättrar hållningen, gör att du orkar mer och sover bättre, stärker ditt immunförsvar och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes, psykisk ohälsa med mera. Även om de fysiska resultaten får ta sin tid, så upplever många att den psykiska hälsan förbättras ganska snabbt när de börjar träna. 

Vill du ha hjälp med kost eller träning? Mejla till: fråga.ptn@amelia.se Foto: Peter Knutson