Lirka fram vad barnen gillar genom att testa olika saker, tura om att välja en aktivitet ni gör tillsammans en gång i veckan. Det kan exempelvis vara boxning, frisbeegolf, badminton, padel, klättring, dans osv
Lirka fram vad barnen gillar genom att testa olika saker, tura om att välja en aktivitet ni gör tillsammans en gång i veckan. Det kan exempelvis vara boxning, frisbeegolf, badminton, padel, klättring, dans osv Foto: Shutterstock

Hur får jag tonåringarna att träna och röra på sig mer? PT:n ger råd

Hur ska man få stillasittande tonårsbarn att röra på sig mer? PT-Frida ger fem bra tips! 

Fråga: Halva vår familj (min sambo och jag) är sportig, den andra halvan (våra två tonårsbarn) sitter bara inne och spelar dataspel all vaken tid. Vi vuxna tränar, springer motionslopp, älskar skogspromenader och utomhusliv. Medan barnen hittar på ursäkter för att slippa gå ut. De rör knappt på sig alls om de inte blir tvingade, trots att de vuxit upp med både träning och friluftsliv. Hur ska vi få ut dem igen? /Orolig mamma

PT-Frida svarar: Uppmuntra mer, tjata mindre

För mycket stillasittande istället för fysisk aktivitet är en utmaning idag, både för unga och äldre. Fint att ni uppmärksammar och uppmuntrar era barn och ännu bättre att ni vuxna förespråkar fysisk rörelse och lever som ni lär. Vi är skapta för att röra oss, och fysisk aktivitet är en av de viktigaste faktorerna för ett hälsosamt, friskt, energirikt liv. 

Här är några idéer att testa hemma: 

1. Hitta rörelseglädjen. Kan ni lirka fram vad barnen gillar genom att testa olika saker, till exempel turas om att välja en aktivitet ni gör tillsammans en gång i veckan? Låt barnen testa badminton, tennis, padel, klättring, dans – och kör ett pass på träningsanläggningen tillsammans. Låt dem testa olika aktiviteter tills de hittar något de tycker om. Plocka bort prestationen, det är hälsofördelarna som är det väsentliga! Testa gärna sådant som även ni vuxna är nybörjare på. 

2. Uppmuntra mer, tjata mindre. Du kommer antagligen längre om du kan få barnen att förstå varför de mår bra av att röra på sig istället för att använda ord som ”måste”, ”du ska” och liknande. Ni kanske kan berätta för dem hur koncentrationsförmågan förbättras – den har de sedan nytta av när de spelar dataspel (för att inte tala om hur bra det är kunna koncentrera sig i skolan, även om det argumentet kanske inte biter på alla tonåringar). 

3. Begränsa skärmtiden. Både tonåringar och vi vuxna behöver ramar och regler kring skärmtid. Sätt er ner med barnen och bestäm tillsammans hur ofta och hur lång tid som de får använda sina skärmar. Förklara varför de inte får använda dem hur mycket som helst. Den ”digitala godispåsen” behöver begränsas, precis som annat godis. Den får inte blockera all deras tid från andra aktiviteter. 

4. Jämför inte med andra. Låt barnen utgå från sina egna känslor och förutsättningar. Jämför inte med grannens superatletiska barn, utan gör det dina egna barn trivs med. Vill de inte spela fotboll? Testa simning. Gillar de inte att gå i skogen? Gå i stadsmiljö. Det viktiga är att de rör på sig, oavsett sammanhang. 

5. Kom ihåg vardagsmotionen. Glöm inte bort att uppmuntra barnen att cykla eller promenera till skolan, sina kompisar och affären – föregå med gott exempel, och var inte så snabb med att skjutsa dem överallt. Lär dem också att ta trapporna istället för hissen. 

LÄS OCKSÅ! Anders Hansen: Exakt så här ska du träna (för alla må bra-effekter) 

Vill du ha hjälp med kost eller träning? Mejla till: fråga.ptn@amelia.se

Förslag på roliga träningsformer och aktiviteter

Boxning eller annan kampsport

Frisbeegolf

Badminton

Padel

Klättring

Dans

Ridning

Tennis

Kitesurfing

PokemonGo

Bada

Kanot/kajak

Skridskor

Skidor 

Geocaching

Squash

Orientering

Mountainbike

Curling