Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ska jag berätta om mitt stökiga förflutna?

En anonym läsare har hittat sin stora kärlek men är osäker på om hon vågar berätta om sitt ganska stökiga förflutna. 

Psykologen AnnaCarin Magnusson ger sin syn på saken. 

Fråga: Jag har träffat en fin man som jag har varit tillsammans med i lite drygt ett halvår. Vi är båda skilda med två barn vardera och har levt i rätt olyckliga förhållanden innan. Vi längtar efter en riktig och kärleksfull relation. Han får mig att känna mig hel.

”Jag utelämnar grejer som övergrepp och droger”

Jag är numera en ordentlig person och mitt liv är i ordning med två fina barn och ett vanligt jobb. Men jag har varit stökig förr. Jag har testat det mesta och varit ganska trasig i perioder. Han vill veta om mitt liv förr och jag känner att jag ljuger när jag utelämnar grejer som övergrepp och droger.

Samtidigt som jag egentligen inget hellre vill än att svara ärligt och dela allt är jag rätt för att för mycket information ska göra honom rädd eller osäker på vem jag egentligen är. Det vore fint om man kunde öppna sig och bli accepterad, men jag vill inte riskera att skrämma honom. Min fråga är hur jag ska hantera det här? Han är väldigt viktig för mig. /Anonym

AnnaCarin Magnusson svarar: 

Du beskriver din ambivalens till dina hemligheter och jag tror du har stor nytta av att ha skrivit det här brevet, att du har formulerat dig. Jag ser så många svar som finns där, redan i dina egna tankar. Du är en klok person som väger olika viktiga aspekter. Nu vill du ha lite hjälp med att få ihop dessa.

Du skriver att du upplever att du ljuger när du utelämnar så mycket som du gör just nu. Det i sig betyder att du måsta ändra på något, för du kan aldrig känna dig hel och harmonisk så länge du går runt och upplever att du ljuger. Men du skriver också att du är rädd för att skrämma din partner, att han ska få en helt annan bild av dig, om du berättar din historia.

”Beter vi oss som om vi har något att skämmas över så kommer omgivningen att köpa vår bedömning”

Ibland är sådan rädsla obefogad, ibland är det en intuition som det ligger något i. Om du har presenterat dig själv på ett sätt som sedan inte alls stämmer överens med den din partner lär känna så kan det vara lite skrämmande. Då är det alltså lögnen snarare än bakgrundshistorien som blir det som försvårar i relationen.

Generellt så brukar det vara så att hur vi förhåller oss till oss själva starkt påverkar hur omgivningen ser på oss. Beter vi oss som om vi har något att skämmas över så kommer omgivningen i viss utsträckning att köpa vår bedömning. Beter vi oss som om något är naturligt och inte så konstigt så kommer omgivningen att påverkas och ta till sig det förhållningssättet. Vad betyder det här? 

Jag tänker att du kanske inte behöver ta upp det som en stor sak med din partner, inte säga: ”Jag har ett avslöjande att göra …” Men när du hamnar i lägen där din bakgrund aktualiseras på ett naturligt sätt kan du prova detta: Bete dig som om du inte har något att skämmas över.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL PSYKOLOGEN?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor?

Mejla coacherna@amelia.se

Du behöver inte ge en fullständig redogörelse men säg något sant. Exempelvis ”på den tiden var jag ute på hal is och provade saker jag verkligen inte vill stå för idag”. Du kan gärna fundera ut i förväg ungefär hur du vill formulera dig. I viss mån måste du ju bemöta följdfrågor, men man kan även lugnt säga att ”Jag vill helst inte prata mer om det just nu, det är ju historia. Är det okej för dig?”

”En harmonisk relation innebär att man ger varandra det utrymme den behöver”

Du behöver alltså kunna stå för att du inte vill prata om allt, i alla fall inte just nu, och din partner behöver stå ut med det. En hel och harmonisk relation innebär att man ger varandra det utrymme den behöver. Så det är du som väljer på vilken nivå du lägger dig. Vill du inte berätta om övergrepp kan du kanske uttrycka att du blev illa behandlad i relationer?

Det mest centrala är att du kommer bort från upplevelsen av att du ljuger. Jag tycker det låter som om du har så mycket att vara stolt över – vilken resa du gjort! Du har tagit dig förbi de svårigheter som du tidigare hamnat i och lyckats både formulera vad du vill ha och börjat skapa just den situationen. Även din partner kommer att se detta. Stort grattis till dig.

LÄS MER: Hjälp min syster har gått med i en swingerssekt

LÄS MER: ”Min nya sambo bryr sig inte om mitt barn”