Foto: Shutterstock

Psykologfrågan: Varför blir jag aldrig nöjd?

En känsla av att det alltid fattas något för att kunna vara lycklig. Känner du igen dig? 

Psykologen AnnaCarin Magnusson ger råd till amelialäsaren Vicki som känner att hon aldrig blir riktigt nöjd. När hon uppnått ett mål strävar hon genast efter nästa. 

Jag känner hela tiden att något fattas för att jag ska kunna vara lycklig. Jag hakar upp mig på saker som jag inte tycker är som de borde vara. Genom åren har jag alltid trott att när jag väl klarat av att fixa något/skaffa något/bli klar med något, då blir allt bra, men känslan av frustration bara växer i stället.

I gymnasiet tyckte jag att det var stressigt och jobbigt, och då trodde jag att när jag tagit studenten skulle ”livet börja”. Sedan tyckte jag det var jobbigt att jag inte hade haft ett långvarigt förhållande. När jag träffade min sambo, som är världens bästa och goaste kille, så var det först underbart, men nu när vi har varit ihop ett tag är jag inte så där lycklig över det längre. Då börjar jag tänka på att vi borde byta bostad, trots att den vi har är helt okej. Eller renovera köket (igen). Men om vi gör det hittar jag säkert något annat att vara missnöjd med ... Varför blir jag aldrig nöjd? /Vicki

Psykologen svarar: Släpp kravet på ”lycka”

Du har fått syn på ett mönster: Du sätter upp villkor för att kunna känna dig nöjd. Och sedan uppnår du något, bara för att genast sätta upp ett nytt ”krav”. Mitt svar till dig kommer kanske att förvåna lite grann. Jag vågar påstå att grundproblemet ligger ett steg djupare än din kravlista. Jag vill hävda att det handlar mer om kravet på att det ska kännas på ett visst sätt, och att den känslan ska hålla i sig. 

Våra förväntningar på ”lyckan” är inte verklighetsförankrade. För om lyckan finns, då är den något annat än att ständigt känna härliga känslor. Förväntningar på att ständigt ha härliga känslor blockerar oss från att faktiskt uppleva att vara tillfreds (det vill säga känna oss nöjda). 

Fråga psykologen

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor? Mejla coacherna@amelia.se

Börja därför med att försöka acceptera att just precis nu känner du just precis så som du känner. Om du lyssnar lite inåt så upptäcker du nog att det är en blandning av känslor. Du är antagligen lite glad över vissa saker och lite besviken eller ledsen över annat. Det är ju så livet är. 

Ju bättre vi blir på att acceptera att vi känner hela spektrumet av känslor (inklusive de jobbiga!) och att det sannolikt kommer att vara så i resten av livet, desto mer utrymme får faktiskt tillfredsställelsen. Det handlar alltså om att sluta kämpa med att ”det borde vara annorlunda”. 

Det kan vara otroligt frigörande att ge upp kravet på att känna härliga känslor och i stället konstatera att ”känslorna får väl komma och gå”

Det enda vi vet säkert om livet är att det är fyllt av överraskningar. Att då hävda att det ”borde vara på ett visst sätt” är inte helt förankrat i verkligheten. Som psykolog träffar jag påfallande ofta djupt sorgsna personer, som är ledsna just för att de ”inte kan njuta när de tycker att de borde ha den lyckligaste perioden i sitt liv”, till exempel när de fått barn, eller lyckats disputera eller något annat stort och fint. 

Det är själva kravet på att de ska uppleva en viss känsla som skapar deras lidande. Det är inte så lätt alla gånger, men det kan vara otroligt frigörande att ge upp kravet på att känna härliga känslor och i stället konstatera att ”känslorna får väl komma och gå”. Att försöka beordra fram en känsla brukar nämligen resultera i att den känslan blir omöjlig att uppleva! 

Om du kan acceptera att känslorna alltid flödar (även besvikelse, irritation, frustration, sorg och rädsla) så befrias du – och ibland kan en lyckokänsla till och med skapas ur den befrielsen. Livet är fyllt av paradoxer. 

Givetvis betyder inte det här att du ska strunta i dina känslor. Du behöver så klart lyssna på om de har ett viktigt budskap till dig. Känslor är fenomenala på att tala om för oss vad vi befinner i oss för situation: om vi är rädda så är larmsystemet aktiverat, är vi arga så finns det kanske något vi behöver rätta till. 

Det är just för att känslor fyller en funktion som vi får räkna med att ständigt ha ett helt batteri av olika känslor. Jag önskar dig ett meningsfullt liv, berikat av livets alla känslor.

LÄS OCKSÅ: ”Min syster ghostade mig i fem år” 

LÄS OCKSÅ: ”Hjälp! Jag ljög för att få jobbet – nu har jag panik”