Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Jag separerade – då tog min syster avstånd från mig

När Marita separerade från sin sambo tog hennes syster avstånd från henne. amelias psykolog AnnaCarin Magnusson ger råd i ett sårigt systerskap. 

amelia

Fråga: När jag valde att separera från min sambo tog min syster avstånd från mig. Hon tycker att jag svikit barnen och bara tänker på mig själv och menar att det var min plikt att stanna och kämpa för att få tillbringa alla dagar och inte bara varannan vecka med dem. Det här gör mig så ledsen eftersom hon är en viktig person för mig osv. /Marita

AnnaCarin Magnusson svarar: ”Hon är upptagen av sina egna tankar”

Så smärtsamt! Det är tillräckligt svårt att bryta upp från sina barns andra förälder, och att samtidigt behöva bli anklagad av någon annan som står en nära gör det ännu tuffare. När din syster blir arg så betyder det förmodligen att hon hittills inte tagit in och förstått hur du tänkt och känt kring det här. Hon har varit upptagen av sina egna tankar. 

Ibland kan reaktioner på en separation även bottna i en rädsla kopplad till personens egen parrelation

Ni står varandra nära så hon oroar sig antagligen för att du ska ångra dig sedan, att du har fattat ”fel” beslut. Men kanske har hon också varit påverkad av hur det här påverkar hennes liv? När människor reagerar starkt är det ofta för att det påverkar dem själva. Kanske har ni som familjer umgåtts på högtider, haft middagar och rest tillsammans, och nu sörjer din syster för att det förändras?

Ibland kan reaktioner på en separation även bottna i en rädsla kopplad till personens egen parrelation. Kanske är din syster rentav rädd för att bli lämnad av sin man, och ditt beslut blir då viktigt att ta avstånd från. Alternativt kan hon själv ha tampats med en tvekan men valt att stanna med sin man, och då aktiverar ditt beslut en rädsla för att hon fattat fel beslut. Jag spekulerar nu, men prova att ställa dig i din systers skor. Det hjälper dig att känna dig mindre anklagad.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL PSYKOLOGEN?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor? Mejla coacherna@amelia.se

Jag tycker att du ska ta ett samtal med henne, där du med värme frågar henne hur det här påverkat henne och hennes liv. Undvik att gå in i en diskussion om vad som är ”rätt” eller ”fel”. Undvik att gå i försvar. Förmedla att du förstår hennes synpunkter och att det ligger mycket i det hon säger (vilket kräver att du har gjort förarbetet att förstå henne så att du kan vara ärlig). Erkänn gärna att det var ett svårt beslut, men att det samtidigt var nödvändigt för dig.

Det behöver inte vara så att hon har rätt och du fel eller tvärtom. För det mesta finns det flera perspektiv och olika motstående synpunkter som kan vara rimliga samtidigt. Men viktigast av allt, förmedla att du är sårbar för hennes ilska, att hon är viktig för dig. Tala om att du hoppas att hon vill stå vid din sida och stötta dig även om ni har olika uppfattningar. Jag har svårt att tro att hon inte mjuknar lite då.

LÄS OCKSÅ: ”Min svägerska splittrar familjen”

LÄS OCKSÅ: Varför ställer syrran aldrig upp?