Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Att ständigt se sig själv genom andras ögon är nedbrytande.
Att ständigt se sig själv genom andras ögon är nedbrytande.
Att ständigt se sig själv genom andras ögon är nedbrytande.
Att ständigt se sig själv genom andras ögon är nedbrytande. Foto: fizkes / iStockphoto

Jag kan inte sluta jämföra mig med andra

Hur blir jag mer nöjd med mig själv och mitt liv, undrar Rita som hela tiden jämför sig med andra. Psykologen AnnaCarin Magnusson ger råd om hur man kan bryta mönstret och bli mer trygg och nöjd med både sig själv och sitt liv. 

amelia

Hela livet har jag haft problem med självkänsla och alltid sett mig själv genom andras ögon. Det här har skapat mycket ångest, men periodvis har jag ändå mått bra. Nu har jag hamnat i ett skov igen då jag inte kan sluta jämföra mig med andra. Jag fastnar på Instagram och känner både avundsjuka och otillräcklighet när jag ser alla snygga, framgångsrika, lyckliga människor. Hur får jag slut på det här? Hur blir jag mer nöjd med mig själv och mitt liv? /Rita

Psykologen svarar: Ta din längtan på allvar

Du har kommit en bit på väg. Dels har du förstått att det där med att jämföra sig med andra sällan är någon hit – du behöver hitta tillfredsställelse med ditt eget liv. Du har dessutom noterat att när du bläddrar på Instagram så hamnar du ofta i den där jämförelsen. Vilket blir extra jobbigt, för där ser du bara andra människors presentation av sina bästa stunder. Att din kompis selfie med partnern i solnedgången följdes av ett storbråk är ju liksom inget som framgår i flödet…

Din avund kanske i själva verket står för längtan

De där känslorna av avund som du berättade om, de är inte fullt så dåliga som du kanske tror. Känslor har ofta viktiga budskap till oss, men ibland behöver vi titta lite närmare på dem för att förstå.

Din avund kanske i själva verket står för LÄNGTAN. Du vill leva ditt liv, du vill uppleva saker. Och det är ju i grunden något väldigt härligt och livsbejakande. Försök formulera för dig själv några saker som du vill få uppleva (och här kan du kanske hämta inspiration från bilderna du sett på Instagram).

FRÅGA PSYKOLOGEN

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor? Mejla coacherna@amelia.se

Undvik att formulera hur du vill att det ska vara. Tanken är alltså inte att du ska skriva ”jag vill vara vacker” eller ”jag vill ha en snygg partner”. Istället fokuserar du på just upplevelser, som ”jag vill grilla på en havsklippa med människor jag tycker om” eller ”jag vill bada i en insjö i solnedgången” eller ”jag vill dricka en kall öl på en uteservering på Gotland”.

Som psykolog har jag många gånger suttit med människor och haft samtal om att skapa sitt liv. Ofta har de då tankar i stil med ”Jovisst kan jag göra saker, men problemet är att jag ändå inte känner mig lycklig, jag känner mig ensam”.

I ena stunden njuter vi, i nästa känner vi oss ensamma

Ja, så är det ju. Det gäller även de människor du ser på Instagram. Våra känslor är flyktiga – i ena stunden njuter vi, i nästa känner vi oss ensamma eller önskar att något var annorlunda.

Bara jag hade en partner.

Bara jag fick barn.

Bara jag fick lite egentid, jag orkar inte med att vara småbarnsförälder.

Bara jag var smal.

Bara jag hade pengar.

Känner du igen dig? Låt de tankarna komma och gå, haka inte fast i dem. Styr tillbaka mot att formulera hur du kan ta steg mot att bygga ett meningsfullt och upplevelserikt liv.

Kanske kan du redan i dag höra av dig till någon du känner och fråga om ni inte ska grilla tillsammans borta vid sjön?

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli särbo med min man när vår dotter flyttar” 

Sluta frossa i sociala medier – så här gör du

Så, vi vet att vi ofta mår dåligt av att bläddra oss igenom flödet på sociala medier. Men det är som en magnet, det är svårt att låta bli. För det är sådana vi är: vi blir uttråkade och sträcker oss efter mobilen eller paddan. Det är mentalt smågodis – onyttigt men märkligt oemotståndligt.

Vill man sluta äta smågodis ska man inte sätta sig i soffan med en godisskål framför sig och tänka: Nu ska jag inte ta något. Det är en dålig plan. Med sociala medier kan du tänka likadant.

Bestäm dig för vilken tid du vill ägna åt Instagram (och andra liknande appar). Kanske en kort stund varje kväll, kanske bara en dag i veckan? Sedan går du in på inställningar på mobilen och lägger in dina val. På Apple finns det under Tidsbegränsningar, på Android finns det under Digitalt välmående.

LÄS OCKSÅ: Hur ska jag få min granne att sluta skämma ut mig? 

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill inte ha någon jäkla segelbåt”