Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signaturen ”Gry” är gift men vill ändå bli sedd av andra män. Bilden är en genrebild, kvinnan på bilden är inte med i artikeln.
Signaturen ”Gry” är gift men vill ändå bli sedd av andra män. Bilden är en genrebild, kvinnan på bilden är inte med i artikeln.
Signaturen ”Gry” är gift men vill ändå bli sedd av andra män. Bilden är en genrebild, kvinnan på bilden är inte med i artikeln.
Signaturen ”Gry” är gift men vill ändå bli sedd av andra män. Bilden är en genrebild, kvinnan på bilden är inte med i artikeln. Foto: Shutterstock

”Hjälp! Jag är gift men söker ändå bekräftelse från andra män”

Gry är lycklig gift men har samtidigt ett stort behov av att känna sig åtrådd av andra män. Hon behöver bekräftelsen för att ”känna sig vacker och lyckad”. Trots att hon försökt rannsaka sig själv så lyckas hon inte bryta mönstret. 

amelias psykolog, AnnaCarin Magnusson, ger råd. 

Fråga: Jag har ett bekräftelsebehov som jag inte vet hur jag ska få bukt med. Det yttrar sig i att jag hela tiden söker bekräftelse på att jag är sexuellt attraktiv, från andra män. Till saken hör att jag är lyckligt gift och har ett bra samliv med min man.

Jag var för länge sedan ”normsnygg” men har på grund av olika omständigheter gått upp mycket i vikt och är därmed inte attraktiv längre i många mäns ögon. Något jag verkligen saknar att vara, även om jag vet att de män som bekräftade mig under denna tid inte var ute efter att lära känna mig som person, utan ute efter en periods sex och inget mer.

Det känns som ett hål i mig, som jag försöker laga med bekräftelse

Den man jag är gift med tycker om mig precis som jag är, men trots det lyckas jag inte få bukt med behovet att jag tror att jag måste vara åtrådd av andra män för att vara lyckad och få känna mig ”kvinnlig och vacker”.

Jag fantiserar mycket om hur de män jag fastnar för åtrår mig. Jag har läst om ett begrepp som heter emofili, som jag tror att jag kanske kan passa in i. För mig är det spänningen som jag hela tiden letar. Spänningen i att vara åtrådd av män. Oavsett hur bra jag har det i min relation blir jag förr eller senare rastlös och tror att jag blir lyckligare av att vara sexuellt åtrådd av andra.

Jag tror att jag måste vara åtrådd av andra män för att vara lyckad

Det känns som ett hål i mig, som jag försöker laga med bekräftelse, men eftersom det egentligen inte är där felet ligger så känns det inte bättre om jag, mot förmodan, skulle få den bekräftelse jag tror att jag vill ha.

Jag har, trots att jag studerat ämnet och rannsakat mig själv, ändå problem med detta. Hur ska jag lära om?/ Gry

Psykologen svarar: Byt ut fantasierna

Grattis till att du är i en kärleksfull relation där samlivet fungerar bra. Ta en liten stund och stanna i den tanken, påminn dig om vilken god kola det är, det är ju vad många människor går runt och längtar efter och drömmer om. Jag vill gärna försöka visa dig i en riktning som kan leda dig bort från att hela tiden söka bekräftelse från främmande män. 

Vi njuter alla av att få uppskattning, det är en härlig känsla

Man kan ha olika teorier om varför det har blivit så här. Den ena teorin grundar sig helt på att du söker en kick, en härlig känsla. Den andra teorin baseras på att du vill bort från ett obehag, en känsla av att du inte duger längre, och att du behöver bli motbevisad om det. Jag skulle gissa att det är en mix av bägge delarna. Därför tycker jag att vi tittar på lösningar som attackerar problemet utifrån båda perspektiven. Låt oss börja med ”söka kickar”-delen.

Det kan vara harmlöst, men ibland blir det för mycket, och så har det blivit för dig

Vi njuter alla av att få uppskattning, det är en härlig känsla. När vi är vana vid att få njutning genom ett visst beteende, ja, då blir det beteendet intränat. Rökaren plockar fram sin cigg, sötsaksnjutaren köper sina kakor och många av oss klär upp oss och hoppas på uppskattande blickar. Sånt här gör vi på automatik. Det kan vara harmlöst, men ibland blir det för mycket, och så har det blivit för dig. Det upptar mer av din energi än vad det ger. Om du på allvar vill sluta söka bekräftelse hos män så inkluderar det att minska på fantasierna kring det. När du fantiserar så ”tränar” du på beteendet att söka bekräftelse och det kommer göra att det beteendet sker oftare även i verkliga livet. Ju oftare vi ägnar oss åt något tankemässigt, desto oftare dyker det upp i våra beteenden.

Det är svårt att bara sluta med något, men det kan vara enklare om man byter ut det. Vad kan du njuta av att tänka på i stället? Fundera! Hur vore tankar på att ligga på en paradisstrand? Eller tankar på att ha njutningsfullt sex (vilket ju inte är samma sak som att vara beundrad av män) eller tankar på att vara enormt uppskattad för ditt arbete? Att bestämma sig för ett nytt område att ”drömma om” är ett första steg, och nästa kan vara att på olika sätt se till att dra i gång de tankarna i stället (surfa på resebloggar et cetera ...).

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL PSYKOLOGEN?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor?

Mejla coacherna@amelia.se

Sedan kommer vi till den andra delen, den som grundar sig i att problembeteendet är ett sätt att skingra obehagskänslor. Du berättar att du gått upp i vikt och att det förändrat din syn på dig själv. Har du svårt att uppskatta dig själv, eller till och med att acceptera dig själv? Kanske föreställer du dig hellre som du såg ut förr? Tvärtom är det bra att vänja sig vid vem du är just nu, spegla dig ofta. 

Har du svårt att uppskatta dig själv, eller till och med att acceptera dig själv?

Börja i änden ”det här är jag och jag är som jag är, och min fina kropp gör mycket gott för mig” snarare än gå in i en inre diskussion kring vad som är vackert. Inte för att du inte är vacker, utan för att inre diskussioner sällan för oss till någon bra plats. Jobba aktivt på att hitta en vänlig acceptans av din egen kropp. Låt den få synas, dansa, njuta. Beskriv den i vänliga ordalag. Njut av intimiteten med din man. En del hittar en ny spänning och ett kroppsutforskande med sin partner genom att öka intimiteten, till exempel genom tantra. Prova också att följa kroppspositiva kvinnor på nätet, det finns många.

LÄS OCKSÅ: ”Min man ger mig inte tillräckligt med närhet”

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli uppvaktad, men min sambo gör mig ständigt besviken”