Foto: Shutterstock

Hur gör jag för att behålla vänner?

Linda får lätt nya kompisar men hon tröttnar snabbt och lyckas inte knyta de där riktigt nära vänskapsbanden. amelias psykolog AnnaCarin Magnusson ger råd.  

amelia

Fråga: Jag har lätt att få nya kompisar. Jag är pigg och kul att ha omkring mig, tills jag inte är det längre. Då puttar jag ut mina vänner, och är superintrovert under en period tills jag orkar skaffa mig en ny vänskapskrets igen. Men det börjar bli tröttsamt. Jag börjar känna mig trött på att dra i gång mig själv gång på gång och jag drömmer om bestående relationer. Vad ska jag göra? /Linda

AnnaCarin Magnusson svarar: ”Lär känna människor i andra sammanhang”

När jag läser det du skriver tänker jag att du bara går in i ytliga vänrelationer. Du är ”pigg och kul” tills du inte orkar hålla skenet upp och då går du under jorden. Du behöver våga ta risken att vara något annat än pigg och kul. Vänskap behöver fördjupas och det innebär att man gradvis blir mer ärlig om saker som man tänker och känner. 

Jag vet inte var du brukar träffa dina vänner, men ett tips är att testa att lära känna människor i andra slags sammanhang än de du tidigare varit i. När man träffar människor regelbundet kring ett gemensamt projekt brukar djupare samtal så småningom utvecklas och då får du chansen att släppa lite på fasaden.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL PSYKOLOGEN?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor? Mejla coacherna@amelia.se

LÄS OCKSÅ: ”Min kompis luktar illa - hur ska jag säga det till henne?”

LÄS OCKSÅ: Jag vill göra slut med min väninna men vågar inte