Brevskrivaren saknar sin syster som plötsligt sa upp kontakten.
Brevskrivaren saknar sin syster som plötsligt sa upp kontakten. Foto: Olle Sporrong/Expressen/TT

”Min syster blev swinger – och sa upp kontakten”

”Helenas” syster sa upp kontakten med henne för några år sedan – nu har hon fått veta att det beror på att systern gått med i vad som beskrivs som en ”swingerssekt”. 

amelias psykolog AnnaCarin Magnusson ger råd om hur hon kan få tillbaka sin relation med systern igen. 

Fråga: Min syster avslutade vår kontakt 2018. Jag har frågat varför och fick till svar att hon har ”kommit någon annan närmare”. Jag blev så chockad av hennes svar så jag ställde inga motfrågor och har också hållit mig undan efter det. Till saken hör att vi alltid varit bästa vänner. Vi har rest och glatt oss ihop i livet, och hjälpt varandra genom tråkigheter.

Mina barn saknar sin moster, även om de nu är vuxna. De har också frågat mig vad jag sagt eller gjort för att dra på mig detta elände. Jag kan ju inte själv förklara, och jag har konfronterat och bett om en förklaring utan att egentligen få något svar.

Hon upplevde mig som fördomsfull

Våren 2019 kom en vän till min syster på besök, hon ringde och frågade om hon fick komma och jag sa ja. Hon ville berätta om min syster, då hon förstått att jag tagit väldigt illa vid mig av att vi inte längre hade någon kontakt. Hon berättar då en historia om en ”sekt” som min syster gått in i (en swingerssekt) och att hon inte vågat berätta detta för mig, då hon upplevde mig som fördomsfull. Jag är inte fördomsfull och har aldrig brytt mig om eller dömt människor vare sig för det ena eller andra, så jag blev lite förvånad. Min sorg och saknad är stor och jag vet inte om jag någonsin helt kan leva med detta.

Hur kan jag göra för att lösa gåtan och få min syster tillbaka? Kommer hon någonsin tillbaka? /”Helena”

AnnaCarin Magnusson svarar: ”Det är din systers sanning”

Vilken sorg! Att mista en så nära vän, sin syster och bästa vän, är otroligt tråkigt. 

Det finns några positiva bitar i din historia. Till att börja med besöket från din systers vän. Det är tydligt att den vännen inte heller var med i ”sekten”, utan en alldeles vanlig vän. Det är betryggande att din syster har alldeles vanliga kontakter och det talar en del emot att det handlar om en äkta sekt, som isolerar människor. 

Det låter som om din syster har anförtrott sig mer till sin vän. Att hon har andra vänner men ”dumpat” dig får mig att fundera lite, men det enda vi vet utifrån ditt brev är att din syster inte förväntar sig att du ska acceptera hennes livsval. Det här behöver du begrunda. Det spelar ingen roll hur icke dömande du själv anser att du är. Det är din systers sanning att du inte skulle godkänna hennes val. Att kunna se och ta in det är en nyckel för att kunna jobba mot att återupprätta relationen.

Dina strategier är inte effektiva

Du skriver både att du har hållit dig undan sedan hon avslutade kontakten 2018, men även att du efter det konfronterat och bett om svar. Det är två olika strategier som jag inte tror är så effektiva – någondera. Fundera inte över vem som gjort vad eller vad som är rättvist. Sluta tänka att ”Hon avslutade kontakten och jag vill att hon ska komma tillbaka” Byt mot ”Jag vill att vi ska hitta tillbaka till en relation igen”. Din syster kanske inte vill ha det precis som förut, ni behöver mötas på nytt.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL PSYKOLOGEN?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor?

Mejla coacherna@amelia.se

Konfrontera inte. Uttryck bara att du saknar henne. Om vi låtsas att din syster heter Sara skulle man kunna tänka sig ett brev (eller mejl) formulerat ungefär så här:

Hej Sara!

”Jag hoppas du mår och har det bra. Här är det mesta som vanligt, men jag saknar dig mycket. Jag är ledsen om jag gjort dig besviken eller lagt mig i det jag inte har med att göra. Skulle vi inte kunna ses någon gång? Jag lovar att inte lägga mig i ditt liv, jag vill bara få ge dig en kram. Du är ju min älskade syster och har alltid varit min bästa vän. Vi kanske bara kan ta en fika på stan?”

Avstå från att hålla en rättegång med henne

Du behöver alltså göra en helomvändning i strategin. Inte konfrontera, kräva svar, utan i stället göra det som har störst chans att fungera! Prova att finnas så ovillkorligt du kan. Jag tror det finns goda chanser att hon hör av sig tillbaka. Då blir den svåra uppgiften att hålla fast vid det du utlovat, det vill säga att avstå från att ”hålla rättegång” med henne. Ta då i stället chansen att bara lyssna in henne, hon kommer självmant att berätta det hon vill.

Avslutningsvis: om hon verkligen är fast i en äkta sekt då? En som hjärntvättar och isolerar? Då är mitt råd att du kontaktar en expert på sekter för att rådgöra. Det finns psykologer som är specialiserade inom området, till exempel Håkan Järvå och Helena Löfgren.

Jag önskar dig allt gott. Lycka till!

LÄS MER: Jag separerade – då tog min syster avstånd från mig

LÄS MER: Hur gör jag för att behålla vänner?