Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
”Flera förhållanden har tagit slut för att jag inte kan låta bli att flörta med killen på jobbet, börja umgås med min PT eller ta nattbad med grannen.”
”Flera förhållanden har tagit slut för att jag inte kan låta bli att flörta med killen på jobbet, börja umgås med min PT eller ta nattbad med grannen.”
”Flera förhållanden har tagit slut för att jag inte kan låta bli att flörta med killen på jobbet, börja umgås med min PT eller ta nattbad med grannen.”
”Flera förhållanden har tagit slut för att jag inte kan låta bli att flörta med killen på jobbet, börja umgås med min PT eller ta nattbad med grannen.” Foto: Shutterstock

”Hjälp, jag vill ha ett förhållande – men kan inte låta bli att vara otrogen”

amelias läsare Angie drömmer om ett stabilt förhållande men kan låta bli att vara otrogen då frestelsen och spänningen blir för stor. Du behöver skriva ett kontrakt med dig själv, skriver amelias psykolog AnnaCarin Magnusson. 

Fråga: Mitt liv skulle vara perfekt om jag inte hela tiden förstörde det genom att vara otrogen. Flera förhållanden har tagit slut för att jag inte kan låta bli att flörta med killen på jobbet, börja umgås med min PT eller ta nattbad med grannen. Det är så spännande först, sedan blir allt kaos. Varje gång. Jag fattar inte själv varför jag gör så här. Jag drömmer om ett stabilt förhållande. Kan du hjälpa mig? /Angie

Psykologen om återupprepad otrohet: Ingå ett avtal med dig själv

En del har svårt att låta bli att ta en cigarett, trots att de vet att det bara ger en kortsiktig njutning och förstör hälsan, andra kämpar mot alkohol eller sockersug. 

För din del är det kicken du får i flörtandet som ställer till det för dig. Du har svårt att motstå njutning i nuet för att vinna något viktigare men mer långsiktigt. Det finns beroendeforskare som pratar om att hjärnan blir ”kidnappad”, men det finns förstås olika grader av hur inlåst man är i sitt beteende. 

Det är betydligt svårare att avstå från heroin, för den som blivit kidnappad av det, jämfört med kakor eller lusten att flörta. Vad jag försöker säga är att det är svårt för dig att bryta det här destruktiva mönstret, men det är inte omöjligt! 

Hur gör då personer som lyckas bryta destruktiva beteenden? 

Det viktigaste är att de bestämmer sig. Det betyder att man: 

1. Förstår att problemet inte kan lösa sig av sig självt – man måste göra upp en plan för det.

2. Inser att det kommer att finnas stunder när det känns svårt att genomföra planen. 

3. Är villig att stå ut med den svåra stunden (alltså att motstå frestelsen) när den kommer.

Du skriver att du har nattbadat med en granne. Innan det hände misstänker jag att det fanns en upptakt, något slags mer subtil flört. Kanske behöver du vara villig att avstå redan från det beteendet, eller vad tror du själv? Kanske ska du välja en kvinnlig PT om det är män du brukar falla för?

Det där med att vilja är bland det viktigaste. Man kan säga att du behöver skriva ett kontrakt med dig själv. Du åtar dig, inför dig själv, att betala priset du måste betala för att åstadkomma en förändring. Gör detta med öppna ögon för vad priset är. För stundtals kommer det att kännas trist och tomt, kanske som en missad chans. 

Det är också bra att göra det svårare för dig själv att ”råka” bryta mot ditt åtagande. När du hamnar i en frestelse behöver du snabbt känna igen situationen för vad den är – inte en chans till ett äventyr, utan just en frestelse. 

Ett sätt att bli bättre på det är att i förväg visualisera tänkbara problematiska situationer. Måla för ditt inre upp situationen och föreställ dig hur du väljer att ”göra rätt”. Påminn dig om att det inte handlar om moral, utan om dina egna värderingar och om att nå dina mål.

Formulera tydligt målet, anledningen till att du väljer att avstå. För att bättre befästa minnet kan du säga det högt och även skriva ner det. Är du i ett bra förhållande så har ju anledningen redan ett kärt namn.

Två sätt att bryta en ovana

Det finns två motsatta skolor i hur man bäst gör för att sluta med något man känner sug efter. 

Den ena hävdar att man ska upphöra tvärt och totalt. 

Den andra inriktningen innebär att man minskar på det oönskade beteendet med målet att det ska bli mindre och mindre. Det finns forskning som ger stöd åt båda varianterna.

Fördelen med att tvärsluta är att du slipper hamna i valsituationen: ”Ska jag eller ska jag inte?” En del blir hjälpta av den enkla regeln: ”Inte för mig!” Nackdelen är att om och när du får ett bakslag kan det kännas som om allt är kört, och då är det lätt att ge upp. 


Fördelen med att sluta gradvis ligger i att du kan ha ett förstående tilltal till dig själv. Om du vill bli vegetarian börjar du med ansatsen: ”Jag ska äta mindre kött.” Då känner du dig nöjd varje gång du avstår och inte heller misslyckad om du någon gång äter kött. Nackdelen är att du riskerar att alltid tänka: ”Bara den här gången ...”

De olika sätten är olika bra för olika personer. Vad funkar bäst för dig? 

Vill du fråga om beteenden och känslor? Mejla till: Coacherna@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Ska jag berätta om otroheten? amelias Bengt Ohlsson ger svar.