Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gabi är rädd för att vaccinera sig, men vill ändå göra det.
Gabi är rädd för att vaccinera sig, men vill ändå göra det.
Gabi är rädd för att vaccinera sig, men vill ändå göra det.
Gabi är rädd för att vaccinera sig, men vill ändå göra det. Foto: valentinrussanov / Getty Images

Fråga psykologen: Ska jag våga ta vaccinet?

Gabi vill vaccinera sig, men är så rädd för själva sprutan och eventuella biverkningar att hon ändå tvekar. Leg. psykolog AnnaCarin Magnusson ger råd.

Fråga: Ska jag vaccinera mig? Jag tycker dels att det är obehagligt med nålar, dels är jag rädd för biverkningar. Jag vill egentligen vaccinera mig, men så kommer tvivlet. Tänk om jag svimmar när de sticker mig? Tänk om jag får en biverkning? Hur ska jag komma förbi min rädsla? /Gabi

Svar: Lista för- och nackdelar

Ta ett papper och gör ett stort plustecken så att det bildas fyra fält. I ett fält skriver du ner vad du bedömer är nackdelarna med att ta vaccin, och även vad du tror sannolikheten för varje nackdel är. 

I fältet bredvid skriver du nackdelarna med att inte ta vaccin, och även vad du tror sannolikheten för dem är. Nu finns det två fält kvar. I dem skriver du på samma sätt fördelarna med att inte ta vaccin respektive fördelarna med att ta vaccin. 

När du vet vad du verkligen vill göra kan du lättare gå emot din egen rädsla.

När du har gjort det här ringar du in de punkter som är verkligt viktiga och som har ganska stor sannolikhet. Det är dessa punkter du ska lyssna till – det är ”ditt sunda förnuft”. När du vet vad du verkligen vill göra tror jag att du lättare kan stå ut med att gå emot din rädsla. 

För den som har jättestora problem att våga bli stucken finns även möjlighet till KBT, kognitiv beteendeterapi. Fråga i så fall på din vårdcentral. 

LÄS OCKSÅ: Fråga psykologen: Hur ska jag slippa mina panikattacker?