Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Karina vågar knappt träffa folk på grund av rädslan av att få en panikattack.
Karina vågar knappt träffa folk på grund av rädslan av att få en panikattack.
Karina vågar knappt träffa folk på grund av rädslan av att få en panikattack.
Karina vågar knappt träffa folk på grund av rädslan av att få en panikattack. Foto: Getty Images

Fråga psykologen: Hur ska jag slippa mina panikattacker?

Karina får panikångest utan förvarning och vill knappt gå ut längre av rädsla för att det ska hända igen. Leg. psykolog AnnaCarin Magnusson ger råd.

Fråga: När jag blir stressad eller får ångest över något i livet försöker jag behålla lugnet och ta hand om mig själv. Ändå kan jag få en panikattack helt plötsligt, det kan vara när jag står i matkön eller är ute och går, eller när jag sitter hemma och jobbar. Hjärtat rusar, jag tappar andan och får inte luft. Det är fruktansvärt obehagligt. Alla stirrar. Det känns det som att jag ska dö. Jag kan inte be om hjälp för jag kan inte andas. Vissa perioder är jag så rädd för att få en panikattack att jag knappt träffar folk. Vad ska jag göra när det händer? Kan du hjälpa mig? /Karina 

Psykologen: Så bryter du den onda cirkeln

Alla som haft en panikattack vet hur extremt obehagligt det är, även om de flesta även vet att det är ofarligt. Men just när det sker känns det riktigt farligt. Du berättar att det känns som att du inte får luft, hjärtat rusar och du tror att du ska dö. Dessutom känns det som att du ser konstig ut, du vill inte att någon ska se dig.  

Alla som haft en panikattack vet hur extremt obehagligt det är.

Du har säkert hört talas om att det är ”fight or flight”-responsen som slår till när man drabbas av en panikattack. Det är en bra försvarsmekanism, problemet är när den som här slår till vid fel tillfälle. För när du står i matkön finns det ju ingen rånare du behöver kunna bekämpa eller fly från. 

Eftersom det känns som att kroppen tappat kontrollen blir själva upplevelsen i sig skrämmande, vilket i sin tur ökar obehaget. Du kanske tänker att ”blir det värre så dör jag” eller ”blir det värre så blir jag galen”. 

När ångesten kommer

1. Fly inte, stanna upp. 

2. Påminn dig om att det är obehagligt men ofarligt. 

3. Bjud in känslan, prova att tillåtande säga: ”Okej, nu kommer obehagsvågen, vi får se hur stor den blir den här gången.” Ju mer du tillåter känslan, desto mildare blir den faktiskt. 

4. Vänta ut vågen, den kommer att klinga av. Du blir inte galen och du dör inte.

Den som haft en panikattack blir ofta rädd för att det ska hända igen. Många känner att de snabbt måste kunna ta sig hem om det skulle ske. Det är just det här upplevda behovet av att kunna fly som gör att många känner obehag inför att stå i en matkö, sitta i bilkö eller sitta instängd i ett flygplan. 

Tyvärr sluts ofta cirkeln: när du är rädd för att få en panikattack i en matkö så ökar sannolikheten för att du faktiskt får det.  Kanske har du börjat ana mönstret nu? Att det faktiskt är rädslan för paniken som utgör motorn i den här ”panikmaskinen”. 

Du behöver jobba med att återerövra de situationer du helst vill undvika.

När du undviker olika situationer så kommer ditt larmsystem i hjärnan att ta det som en bekräftelse på att det är värt att undvika, det vill säga att det faktiskt är farligt. För att bli av med panikproblematik brukar man därför behöva jobba med att återerövra de situationer som man helst vill undvika. 

Man behöver också vänja sig vid de enskilda reaktionerna i kroppen som blivit sammankopplade med panikattacker. Den goda nyheten är att om man systematiskt gör det så minskar problemen till ett minimum. Men för att lyckas behöver man ofta hjälp. 

Panikångesten påverkas också av hur du har det för övrigt i livet.

Det finns både bra självhjälpsböcker – här vill jag rekommendera Ingen panik av Per Carlbring – samt internetbaserad behandling där du även får stöd från en psykolog. Du kan även vända dig till din vårdcentral, de kan remittera dig till psykolog om de inte har en egen anställd. 

Dra dig inte för att söka hjälp om ditt liv är begränsat av det här. Såklart påverkas panikångesten också av hur du har det för övrigt i livet. Finns det mycket att bekymra sig eller stressa över blir panikkänningarna ofta mer påtagliga. Då kan det vara en signal att reflektera lite över. 

LÄS OCKSÅ: Maria, 43: ”Läkarna trodde inte att jag var sjuk”