Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock

Karin: ”Jag har fått social fobi under pandemin”

”Det är som att leva bakom en glasvägg”, skriver en läsare som blivit allt mer isolerad under pandemin. Leg. psykolog AnnaCarin Magnusson ger råd om social ångest och olika sätt att komma ur den. 

Fråga: Jag har aldrig gillat att träffa många människor samtidigt. Tack vare corona har jag sluppit alla jobbiga mingel och fester på sistone, men nu känner jag själv att det gått för långt. Jag mår dåligt av att gå ner på Coop och handla, vill absolut inte träffa någon jag känner på promenaden och svarar inte i mobilen. Jag vill helst inte träffa någon alls men jag förstår själv att det inte är bra att leva på det här sättet. Det är som att jag befinner mig bakom en glasvägg och inte riktigt når ut. Jag har liksom gått i ide. Alla sociala kontakter känns hotfulla och jobbiga. Ändå kan jag sakna att prata med andra. Hur ska jag bryta min isolering? /Karin 

Svar: Fortsätt att gå ut!

Social ångest är ofta väldigt handikappande och skapar lidande. För även om vi har olika stort behov av socialt umgänge, så behöver vi alla det i någon utsträckning. 

Social ångest handlar om att uppleva sig värderad och bedömd – hotet är att man ska bedömas som ”fel” eller ”konstig”. Så egentligen är det en rädsla för att inte få vara med, att bli utesluten ur gemenskapen. 

Du skriver att det varit lite skönt med pandemin. Att du lättare kunnat slippa undan sociala situationer. Men samtidigt märker du att det som tidigare var oproblematiskt har blivit svårare. Rädslan har vunnit mark. 

Social ångest handlar om att känna sig värderad och bedömd.

Man kan jämföra det med konditionsträning: för den som brukar springa 5 kilometer är det lätt att springa 500 meter, men om man helt slutar springa kommer så småningom till och med 500 meter att kännas tungt. 

FRÅGA PSYKOLOGEN

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor? Mejla coacherna@amelia.se

För att hjälpa dig skulle jag behöva titta lite på dina tankar, veta lite mer om vad du föreställer dig ska hända om du möter någon ute, eller svarar i telefon. Kanske tänker du att du inte ska kunna hitta orden? Eller skäms du över din situation och är rädd att få frågor om den? 

Generellt brukar den som har social ångest ha en överdriven känsla för att människor ägnar sig åt att bedöma dem. I själva verket är de flesta människor mer upptagna av sig själva än av dem de möter.

De flesta människor är mer upptagna av sig själva än av dem de möter.

Den med social ångest scannar ständigt av hur de tror att de själva ser ut, låter och verkar. De får tankar som att ”min röst låter konstig”, ”det syns att jag är nervös” eller ”de kommer tro att jag är knäpp”. Känner du igen dig? 

Jag är glad att du fortfarande går dina dagliga promenader och till affären, fast det känns jobbigt. Fortsätt med detta och tvinga dig själv att gradvis höja svårighetsnivån, till exempel genom att promenera där du tror att risken att möta bekanta är större och så vidare.

6 tips som hjälper dig vidare

1. Påminn dig om att andra människor är mer fokuserade på sig själva än på dig.

2. Jobba på att fokusera utåt, det vill säga fäst din uppmärksamhet på den du möter/pratar med. Beskriv dem tyst för dig själv. Om ni pratar, lyssna noga på vad de säker och ställ frågor kopplade till vad de sagt. 

3. Du behöver inte vara den som håller en konversation vid liv! Ansvaret ligger minst lika mycket på den andra. Träna dig på att stå ut med tystnader i samtal, utforska vad som händer om du är tyst. 

4. Sök vardaglig kontakt. Möt till exempel blicken hos kassörskan på Coop och säg hej, likaså när du möter människor på stigen på skogspromenaden. Du kommer bli förvånad över hur stor effekt så små saker har på känslan av att vara med i en mänsklig gemenskap.

5. Om du har en nära vän att samarbeta med, testa att göra något klantigt och studera omgivningens reaktioner. Till exempel kan en av er tappa brickan på McDonalds, medan den andra studerar omgivningen. Hur många verkar bry sig? Det kan vara befriande att upptäcka att man är ganska anonym även om man gör tokigheter. 

6. Får du inte ordning på det här, sök psykologhjälp. Det finns bra hjälp att få! 

LÄS OCKSÅ: Malin Berghagen: ”Yogan har lärt mig hantera ångest” 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kommer du i harmoni med dina hormoner