Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Det gör ont i mig när någon får ett nytt jobb, en fin lägenhet eller något annat bra”, skriver en läsare till amelia.
”Det gör ont i mig när någon får ett nytt jobb, en fin lägenhet eller något annat bra”, skriver en läsare till amelia.
”Det gör ont i mig när någon får ett nytt jobb, en fin lägenhet eller något annat bra”, skriver en läsare till amelia.
”Det gör ont i mig när någon får ett nytt jobb, en fin lägenhet eller något annat bra”, skriver en läsare till amelia. Foto: Shutterstock

”Det gör ont i mig när andra lyckas – vad ska jag göra?”

Vad ska man göra för att inte känna sig missunnsam när det går bra för andra? Det undrar läsaren ”missnöjd” som tycker att hennes liv i jämförelse med andras är rätt trist. Psykologen AnnaCarin Magnusson ger råd. 

Fråga: Jag försöker vara en sådan där härlig person som blir glad för andras skull, men sanningen är att jag blir sur när det går bra för mina vänner. Det gör ont i mig när någon får ett nytt jobb, en fin lägenhet eller något annat bra. För mitt liv är så trist i jämförelse, jag står bara och stampar. Vad ska jag göra? /”Missnöjd” 

Psykologen svarar: Var snäll mot dig själv

Jag blir imponerad över din brutala ärlighet. Du tittar med öppna ögon på dig själv och konstaterar både vad du vill – att vara en generös person – samtidigt som du beskriver att du kämpar med att lyckas med detta. Du märker att det smyger sig in helt andra känslor. Du har en fin medvetenhet om ditt inre, bra där! 

Men jag tycker att du är onödigt hård mot dig själv. Låt oss titta lite djupare på dig. Varför vill du vara en ”härlig och generös människa”? Jag kan tänka mig flera skäl, och de kan vara giltiga samtidigt. 

Jag tror att du är en person som vill andra väl, annars skulle du ju inte skriva det här brevet

Dels tror jag att du vill vara omtyckt, och du vet att man i större utsträckning blir det om man är generös. Dels tror jag att du faktiskt tycker att det är i linje med dina värderingar, du vill verkligen kunna bjussa dina vänner på framgångar. Jag tror att du är en person som vill andra väl, annars skulle du ju inte skriva det här brevet. 

Nu undrar du varför det är så svårt att känna välvilja. Kanske vi hittar svaret i din fråga. Där framgår det att du dömer ut ditt eget liv. Du tar fram stora stämpeln och trycker ordet ”Trist” i din egen panna. Sedan säger du till dig själv att ”du kommer ingenstans, du är värdelös och står bara och stampar”. Men tänk om du kunde börja med att godkänna dig själv och ditt eget liv precis som det är? 

Nu ska jag ge dig en släng psykologkunskap: Flera av dina kompisar med nya jobb och fina lägenheter går också runt och känner sig misslyckade. De flesta av oss gör tyvärr det. Vi tror att det ska förändras om vi till exempel tar ett karriärkliv eller byter bostad, men det är inte så det fungerar. 

Du är inte trist även om du tycker att din lägenhet är det

Jag tycker även att du kan vara lite förstående mot dig själv när det gäller dina känslor, faktiskt även avundsjukan. Klart att du också vill ha del av livets goda. Kan man inte vara ”härlig” även om man önskar att man själv också fick ett nytt, spännande jobb eller en ny, större lägenhet? Tänk om du kunde lämna den där platsen där du måste välja mellan att bry dig om andra eller om dig själv. 

Testa vad som händer med känslorna om du säger: ”Åh vad kul att du fått en ny lägenhet, den är jättefin. Jag önskar bara att jag också kunde hitta en bättre bostad!” 

Kom också ihåg att skilja på dig själv och dina grejer. Du är inte trist även om du tycker att din lägenhet är det. Om du i stället för ”Trist” stämplade ordet ”Godkänd” i din panna skulle du känna dig friare och dessutom få tid över. 

Vad skulle du göra då? Kanske sjunga, fiska, spela spel, åka skidor, dejta, sporta, leka, läsa, sy, plocka blommor, umgås, laga god mat, möblera om, baka, surfa, sola, meka, gå en kurs i silversmide – eller vad du nu gillar och längtar efter ... 

Så, fina ”Missnöjd”, jag önskar dig allt gott. Och kom ihåg det viktigaste: Du duger precis som du är. 

LÄS OCKSÅ: Hjälp, vår relation är inte rolig längre ...  Bengt svarar