Susanna Ericsson är kvinnoläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och amelias coach vad gäller kvinnohälsa och gynekologi.
Susanna Ericsson är kvinnoläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och amelias coach vad gäller kvinnohälsa och gynekologi. Foto: Shutterstock/Amelia

”Min kille säger att min spiral sticks när vi har sex”

Signaturen ”Samira” berättar att hennes partner klagar på att spiralen sticks under samlag. Hon undrar om han inbillar sig eller om det kan stämma. Kvinnoläkaren Susanna Ericsson delar med sig av sina råd.

Susanna Ericsson

Fråga: Jag fick en kopparspiral insatt för ett par veckor sedan, och när jag och killen har sex så klagar han hela tiden på att det sticks. Nu vill han inte ens ha sex längre. När jag fick spiralen insatt så såg jag den innan och den såg väldigt ­liten och beskedlig ut och vad jag fick veta av barnmorskan så klippte hon trådarna lagom långa.

Jag undrar om min kille inbillar sig eftersom han hela tiden varit negativ till spiral för han är rädd att skada sig på den. Och borde jag be att få trådarna klippta ännu kortare, det vill säga om du inte tror han inbillar sig?

/Samira

Kvinnoläkaren svarar: En kort tråd kan upplevas som stickig

Det stämmer att spiralen är liten, cirka tre centimeter lång och ser ut som ett litet T, där ”armarna” sammanlagt också är omkring tre centimeter utfällda. Man brukar försöka klippa trådarna cirka två till tre centimeter långa. Ibland ändrar spiralen sitt läge lite efter insättning. Det kan ske när man byter kroppsposition och till exempel klättrar ner från gynstolen, och man tar alltid höjd för det när man anpassar trådlängden. Om spiralen då kryper en smula längre in så ska man fortfarande enkelt kunna fatta tag om trådarna för att avlägsna spiralen om det behövs, eller när det är dags att ta ut den.

Jag tror inte din partner inbillar sig – det finns absolut de som känner av spiraltrådarna och tycker att de sticks vid sex

Trådarna brukar lägga sig ”runt kanten” på livmodertappen efter ett tag och vanligtvis besvärar de inte. Däremot tror jag inte din partner inbillar sig – det finns absolut de som känner av spiraltrådarna och tycker att de sticks vid sex. Oftast är det däremot när trådarna är kortklippta och inte långa eftersom de lite längre trådarna brukar lägga sig som jag beskrev ovan, medan en mycket kort tråd kan upplevas som stickig.

Jag tycker du ska kontakta barnmorskan som satte in spiralen och beskriva problemet och be om en kontroll av spiralläget och trådarna. Om besvären fortsätter så behöver hon kanske byta spiralen och prova annan trådlängd.

En spiral är cirka tre centimeter lång och ser ut som ett litet T, där ”armarna” sammanlagt också är omkring tre centimeter utfällda. Foto: Shutterstock

Så funkar det med spiral

Det finns två sorters spiraler: koppar­spiral och hormonspiral. De verkar på ­olika sätt, men gemensamt har de att de förhindrar graviditet. Du kan använda ­spiral även om du inte varit gravid någon gång tidigare. Det är ett mycket effektivt preventivmedel.

 

Hormonspiral

Spiralen ser ut som ett T och är gjord av plast. På skaftet sitter en liten kapsel som innehåller hormon.

Hormonet påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.

Spiralen påverkar även slemhinnan inne i livmodern så att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg.

 

Passar dig som: Hormonspiral passar särskilt bra om du har problem med stora mensblödningar eller menssmärta. Hormonspiralen kan minska dessa besvär.

 

Kopparspiral

Spiralen ser ut som ett T och är gjord av plast. Skaftet är lindat med koppartråd.

Koppar gör att spermierna inte kan överleva i livmodern.

Den gör också att det blir svårt för ett befruktat ägg att fastna där. 

 

Passar dig som: Kopparspiralen innehåller inga hormoner och den passar bäst om du vill ha ett hormonfritt preventivmedel.

 

Källa: Regionuppsala.se 

LÄS MER: ”Svärmor är snäll mot andra, men elak mot mig” 

LÄS MER: Därför borde alla kvinnor ha en älskare