Kan man gå till gynekologen när man har mens?
Kan man gå till gynekologen när man har mens? Foto: Shutterstock

Hälsofrågan: Är det okej att ha mens hos gynekologen?

Hur är det nu, måste du boka av gynbesöket för att du just fick mens? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson svarar på en vanlig fråga. 

Fråga: Flera gånger när jag har haft tider bokade till gynekolog har jag fått mens precis innan. Jag brukar ställa in besöket då eller boka om. Nu berättade en kompis att det inte spelar någon roll om man har mens eller inte och att hon varit flera gånger hos gynekologen under mensen. Är det inte svårt att se och göra en bra undersökning då..? Tycker det känns både ofräscht och konstigt att lägga mig i en gynstol med pågående mens. /Fridolina

Kvinnoläkarens svar: Ja – med ett undantag

Du lyfter en jätteviktig fråga! Det är många kvinnor som kommer till akuten eller till bokade besök hos gynekolog som har fått sin mens precis innan, och är oroliga för att det gör undersökningen svår eller att vi som personal ska bli besvärade. 

Men det gör inte undersökningen svårare och du behöver inte ställa in ditt besök. Det är bara vid cellprovtagning som det är bra om man inte har sin mens. 

Vi som jobbar med kvinnohälsa är väldigt vana vid just den situationen.

Det kan vara bra att veta att vi som jobbar med kvinnohälsa är väldigt vana vid just den situationen, och vi tänker inte ens på det. Däremot tycker jag att det är synd att så många kvinnor ska behöva oroa sig inför undersökningen och hoppas nu att alla som läser kan minska sin oro.

Fråga kvinnoläkaren

Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och 

förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. 

Vill du ställa en fråga om kvinnohälsa? Mejla till fraga.doktorn@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Den nya mensmarknaden: Så väljer du rätt skydd