Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Celia blöder mycket vid mens och tycker det blir värre med åren.
Celia blöder mycket vid mens och tycker det blir värre med åren.
Celia blöder mycket vid mens och tycker det blir värre med åren.
Celia blöder mycket vid mens och tycker det blir värre med åren. Foto: Shutterstock

Fråga kvinnoläkaren: Varför är jag så nedstämd halva månaden?

35-åriga Celia har riklig mens och känner sig trött och nedstämd halva månaden. amelias kvinnoläkare Susanna Ericsson ger en tänkbar förklaring och goda råd.

Fråga: Jag blöder mycket varje månad och tycker det blir värre för varje år. Det är inget medicinskt fel, jag blöder bara mer än de flesta. Men jag blir både trött och nedstämd under mensen, förr brukade jag ”piggna till” några dagar efteråt men nu är jag trött mer än halva menscykeln – ibland känns det som att jag aldrig blir pigg. Jag är 35 och har tre barn, vill inte ha fler och har ingen partner (så jag behöver inget p-medel). Vad ska jag göra? /Celia

Svar: Det kan bero på blodbrist

Din trötthet kan mycket väl bero på den rikliga blödningen. Många kvinnor världen över går runt med blodbrist (anemi) då de inte hinner återställa balansen mellan menstruationerna. Man blir trött och kan även bli nedstämd av blodbrist. Det som är viktigt om man är i den situationen är att minska mängden blödning (eller helt ta bort den) varje månad och att återställa ett normalt blodvärde. 

Det som är viktigt är att minska mängden blödning – eller helt ta bort den.

Även om du inte är intresserad av att förhindra graviditet så finns det en fördel med många preventivmedel när det gäller att minska rikliga blödningar. Till exempel skulle en hormonspiral kunna hjälpa – den har effekt direkt i livmodern så att man blöder mindre varje månad. Många kvinnor slutar blöda helt efter ett par månader. 

Ett alternativ som inte är ett preventivmedel är en medicin som heter Cyklokapron. Det är en tablett som kan minska menstruationen med 50 procent (det är individuellt hur bra den fungerar). Du tar tabletten de dagar du blöder som mest under menscykeln.

Det är vanligt med anemi hos kvinnor med rikliga menstruationer.

Jag tycker du ska boka tid hos en gynekolog. Tänk också på att äta järnrik mat för att inte få blodbrist. Om du inte blir piggare, boka tid till husläkare för att kontrollera blodvärdet eftersom det är vanligt med anemi hos kvinnor med rikliga menstruationer. Vid besöket kan man även kontrollera andra orsaker till tröttheten. 

LÄS OCKSÅ: Svenskarnas 10 vanligaste frågor om sex + sexologens svar