Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gravid efter 50, går det?
Gravid efter 50, går det?
Gravid efter 50, går det?
Gravid efter 50, går det? Foto: Shutterstock

Fråga kvinnoläkaren: Kan jag bli gravid efter 50?

Marika är 50 och har just träffat en ny partner. Kan hon bli gravid, eller behöver hon skaffa preventivmedel? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson svarar. 

Fråga: Jag fyller snart 50 och har precis träffat en ny partner. Jag har två vuxna barn, 22 och 25 år gamla. Jag och min nye partner har ett aktivt sexliv, och jag har inget preventivmedel. Min mens har alltid varit oregelbunden, och så även nu. Det var många år sedan jag hade en partner senast och jag slutade med p-piller för länge sedan. Jag har läst att det är omöjligt att bli gravid efter 50 så jag ville bara kolla: Behöver jag ens tänka på preventivmedel? /Marika

Svar: Det är ovanligt... men inte omöjligt

Det är visserligen ovanligt men inte omöjligt att bli gravid när man är 49 eller 50.  Du berättar att du fortfarande har din menstruation (men oregelbundet), vilket betyder att du inte är postmenopausal. Det är inte förrän det gått 12 månader sedan din senaste mens som du helt säkert har passerat menopaus och inte kan bli gravid. 

De månader du har ägglossning kan du fortfarande bli gravid.

Den perioden som du är i nu kallas perimenopaus och då har många kvinnor oregelbunden mens, och vissa månader även ägglossning. De månader du har ägglossning kan du bli gravid. 

Jag skulle definitivt rekommendera dig att skaffa ett preventivmedel om du vill vara säker på att inte bli gravid!

LÄS OCKSÅ: Kvinnoläkaren: Vanliga tecken på ägglossning – då kan du bli gravid