Spermierna kan överleva och ”invänta ” ägglossning i upp till fem dagar.
Spermierna kan överleva och ”invänta ” ägglossning i upp till fem dagar. Foto: Getty Images

Fråga kvinnoläkaren: Hur ska jag veta när jag är fertil?

Hur ska man veta vilka dagar man är som mest fertil om man har oregelbunden menscykel? Läkaren Susanna Ericsson förklarar hur det fungerar och ger goda råd till dig som längtar efter att bli gravid. 

Fråga: Jag har alltid haft oregelbunden mens, menscykeln varierar mellan 23 och 28 dagar. Hur ska jag räkna för att veta vilken eller vilka dagar jag är som mest fertil? Det blir så ungefärligt när det varierar så mycket. Jag känner inte när jag har ägglossning, får inte ont eller så. Kan du hjälpa mig med någon sorts standarduträkning? /Barnsugen

Kvinnoläkaren svarar: Lär dig hur kroppen fungerar

Ägglossning sker i mitten av en normal menscykel (dag 14) och perioden efter ägglossning och fram till nästa menstruation varierar inte så mycket. När man har längre menscykel än 28 dagar är det vanligtvis tiden innan ägglossning som är längre än 14 dagar. Första halvan kan vara längre eller kortare än 14 dagar. 

Dagarna innan ägglossning och någon dag efter är chansen störst att bli gravid.

För dig betyder det att du troligtvis har ägglossning dag 10 när du har kortare menscykel (23 dagar) och dag 14 när du har den längre menscykeln. Dagarna innan ägglossning och någon dag efter ägglossning är chansen störst att bli gravid. 

Det beror på att spermierna kan överleva och ”invänta ” ägglossning i flera dagar (upp till fem dagar kan de ligga och vänta på ägget). Det är därför bra att ha regelbundna samlag under veckan innan och dagarna efter ägglossning om man, som du, vill bli gravid. 

Så fungerar menscykeln

I äggstockarna växer ett ägg. Samtidigt växer slemhinnan i livmodern för att förbereda sig för att ta emot ett befruktat ägg. Ägget lossnar från äggstocken och vandrar in i livmodern; möter det en spermie på vägen så kan ägget befruktas. 

Livmodern tar cirka två veckor på sig efter ägglossning innan den startar om från början igen med ett nytt ägg som växer. Så två veckor efter ägglossning kommer kvinnan att börja blöda (menstruationsblödning) om hon inte blivit gravid. Denna cykel tar cirka 28 dagar (21-35 dagar).  

* Dag 1 = menstruationen startar. 

* Dag 28 = dagen innan mens.

På apoteket finns ägglossningstester. Det som mäts där är nivån på ett hormon som kallas LH och som börjar stiga några dagar innan ägglossning. Det är inte säkert att ett positivt test medför ägglossning, men det kan ändå vara till hjälp. 

I genomsnitt tar det ett år för ett par att bli gravida om de har regelbundna, oskyddade samlag.

Du kan också mäta din temperatur varje dag under en månad. Kroppstemperaturen stiger efter ägglossning och när tempen går upp 0,5-0,8 grader så har troligtvis ägglossningen skett ett dygn tidigare. Kanske kan du också observera om dina flytningar förändras under månaden – i samband med ägglossning brukar de bli mer elastiska och genomskinliga. 

Det är bra att vara normalviktig när man vill bli gravid, men om man är överviktig kan det vara svårt – näst intill omöjligt – att gå ner i vikt. Att gå på diet och samtidigt försöka bli gravid kan göra att man mår dåligt psykiskt och det leder knappast till ett bra sexliv. 

Därför vill jag tipsa om att lägga till bra kost istället. Oavsett vad man väger så är det bra att äta mat som innehåller mycket vitaminer och näringsämnen, så lägg till det i din vanliga kost. Ibland leder det till att man automatiskt drar ner på annan, mer ohälsosam mat. 

Fråga din mamma (samt mormor och systrar) om hur lätt eller svårt det var för dem att bli gravida.

Minska också på tobak och alkohol och börja träna regelbundet. Fråga din mamma (samt mormor och systrar) om hur lätt eller svårt det var för dem att bli gravida – kanske finns det medicinsk information i familjen som kan vara bra att känna till?

I genomsnitt tar det ett år för ett par att bli gravida om de har regelbundna, oskyddade samlag. Det som påverkar fertiliteten mest är åldern. Fertiliteten är som högst i 25-årsåldern för att därefter successivt minska. Ju äldre man är när man försöker bli gravid, desto viktigare är det därför att söka hjälp hos en gynekolog om man inte blivit gravid efter ett år.

LÄS OCKSÅ: Jag blir inte gravid - varför? Kvinnoläkaren svarar