Foto: iStock

Varför vill min sambo tala ut om allt?

Clara upplever att hennes sambo vill tala ut om allt, hela tiden. Även småsaker. Och det håller på att göra henne galen. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

amelia

Fråga: Jag har just blivit sambo med en man och insett att han vill prata ut om allting hela tiden. Minsta lilla grej måste gås igenom och diskuteras. ”Varför reagerade du så starkt när jag smällde i dörren? Du såg lite irriterad ut när du gick till tåget i morse, har det hänt något?”

Det här håller på att göra mig galen. Han liksom iakttar allt jag gör och läser in känslor i allt. Om jag till exempel går fort för att jag har bråttom tror han att det är en markering mot honom. Om jag lämnar skorna avsparkade i hallen så tror han att det är ett debattinlägg om vem som ska städa. Allt blir så laddat. Ska jag flytta hem till mig igen? Eller är det en egenhet jag måste vänja mig vid ...? /Clara

Bengt Ohlsson svarar: ”Bryt den onda cirkeln”

Hans frågor är ett tecken på oro och osäkerhet, men det fattar förstås du också. Men man kan undra varför hans osäkerhet blivit så pass mycket starkare sedan ni flyttade ihop, för så verkar det ju, eftersom du skriver att du ”insett” att han vill prata ut om allting hela tiden. Det tyder på att det är ett nytt beteende hos honom.

Om du tiger och lider kommer det bara att öka på hans ängslighet

Det bästa du kan göra är att säga som det är, och att göra det så tidigt som möjligt, innan din irritation har hunnit nå kokpunkten. Om du tiger och lider kommer det bara att öka på hans ängslighet, varpå frågorna kommer att börja hagla allt tätare över dig, varpå din irritation stiger ... ja, du fattar. Det blir en ond cirkel.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Nu när ni har flyttat ihop finns det mycket ni behöver lära er om varandra, och det kommer att uppstå en och annan ”kulturkrock”. Det är inget konstigt med det, utan är rentav något oundvikligt. Men då måste du vara öppen och berätta för honom hur du fungerar. Du kan inte räkna med att han kan läsa dina tankar.

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli uppvaktad, men min sambo gör mig ständigt besviken”