”Allt vore frid och fröjd om det inte vore för att han, trots mina hintar, verkar utgå ifrån att vi ska fortsätta vara särbo”
”Allt vore frid och fröjd om det inte vore för att han, trots mina hintar, verkar utgå ifrån att vi ska fortsätta vara särbo” Foto: Shutterstock

”Varför vill han inte flytta ihop?”

amelias läsare Rosa vill bli sambo med sin partner, men när hon hintar om detta märker hon att henne partner slingrar sig. ”Anledningen till hans pessimism kan bero på hans tidigare erfarenheter” skriver amelias Bengt Ohlsson. 

Fråga: För tre år sedan började jag dejta en man som liksom jag är frånskild med två stora barn. Vi har det underbart ihop. Han bor i sitt hus och jag bor i lägenhet en bit därifrån. Vi ses så ofta vi kan och semestrar ihop. Barnen trivs också. Allt vore frid och fröjd om det inte vore för att han, trots mina hintar, verkar utgå ifrån att vi ska fortsätta vara särbo. Jag ser det som ett steg på vägen mot att bo ihop och dela allt, men han byter ämne när jag visar husannonser, och när jag pratade om att sälja lägenheten erbjöd han sig att hjälpa mig hitta en ny (!). Hjälp! /Rosa

Bengt om att flytta ihop: Sluta hinta, börja prata

Att du fortfarande, efter tre år, nöjer dig med att hinta om så stora saker som att flytta ihop vittnar om att du är rädd för vad han kan komma att svara, och vilka följder det skulle få för er fortsatta relation. 

Du säger att ni har det underbart ihop. Då kan man inte låta bli att fråga sig varför du ser det som ett problem att han vill fortsätta vara särbo? Vill du verkligen flytta ihop, eller har du bara en gnagande känsla av att det är något man ”ska” göra? 

Kanske ser ni ett eventuellt samboskap från två helt olika håll: du ser det som en möjlighet att få det ÄNNU underbarare, medan han befarar att det kommer att gå utför med det underbara om ni flyttar ihop. Anledningen till hans pessimism kan bero på hans tidigare erfarenheter. 

Om ni ska kunna komma åt detta problem och hitta en gemensam hållning måste ni börja prata om saken, utan hintar och symbolhandlingar. Symboler går nämligen att tolka på olika sätt – ja, det är rentav deras funktion – vilket i sin tur bäddar för missförstånd. 

LÄS OCKSÅ: Paulina och Martin har valt särbolivet: ”Vi hinner längta efter varandra”