Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iStock

Varför ställer syrran aldrig upp?

En ensamstående mamma med tre barn önskar att hennes syster skulle engagera sig mer i sin roll som moster. Som det är nu verkar hon helt ointresserad. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

Fråga: Min storasyster har inte egna barn, jag är ensamstående med tre. Vi bor nära varandra och det naturliga vore väl att hon ställde upp och hjälpte mig med lämningar, hämtningar, skjutsande och kanske lite läxläsning ibland, men hon gör ingenting för att underlätta min ganska stressiga vardag. 

Hon kan sitta hemma och läsa en bok och ta det lugnt fast hon vet att jag kämpar för att få barnen i säng och knappt hinner tvätta håret. Jag är så besviken! Hur ska jag få henne att engagera sig mer i rollen som moster till barnen? /Lillsyrran

Bengt Ohlsson svarar: Bjud in henne mer i ditt liv

Du kan ju tycka att det vore ”naturligt” av din storasyster att rycka in. Men hon har ett eget liv, och det står henne fritt att göra som hon vill. Hon kanske tycker att det är underbart att sitta hemma och läsa en bok. Det låter som om du själv längtar efter att få göra det.

Jag gissar att hon kan hålla ett avstånd till dina barn eftersom de inte riktigt angår henne. Om du vill råda bot på det kan du bjuda in henne mer i ditt liv. Låta henne lära känna dina barn, på djupet. Då kanske hon själv känner att hon vill rycka in och hjälpa till om det skulle behövas.

Det är viktigt att hon känner att ert umgänge inte är ”villkorat” eller har ett bestämt syfte

Du kan förstås be henne om hjälp när det kör ihop sig. Men i ditt brev finns ingenting som tyder på att du gjort det. Du tycks förvänta dig att hon själv ska erbjuda sina tjänster, och du blir besviken när hon inte gör det.

Men då är det viktigt att hon känner att ert umgänge inte är ”villkorat” eller har ett bestämt syfte. Och du måste inse att hur väl hon än lär känna dina barn, och de henne, kan det ändå bli så att hon föredrar att sitta hemma under sin läslampa. Det är hennes liv, och hon har inga förpliktelser mot dig överhuvudtaget.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Men när man ber om en tjänst måste man vara beredd på att mötas av ett nej. Annars märks det redan i frågan – nu ber jag om din hjälp, och du ska veta att du är ett jävla svin om du inte säger ja – och då är det ganska naturligt att man drar öronen åt sig, eftersom man inte fått en öppen fråga, utan blivit utsatt för ett slags utpressning.

LÄS OCKSÅ: ”Min dotter kallar mig för hora”

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Bonusbarnen är ingen bonus (de är bara jobbiga)