Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: iStockphoto

Varför ljuger min kille om småsaker?

Går det att lita på en kille som ljuger regelbundet om småsaker? Frågan man ställer sig är om han ljuger om stora saker också. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

amelia

Fråga: Jag har varit tillsammans med en man i 1,5 år och vi trivs bra ihop. Men jag har märkt att han ljuger om sina träningsresultat. Sist när han var på gymmet sa han att han hade sprungit en viss sträcka på 27 minuter, exakt den tiden jag springer på. Men jag vet att han inte är så snabb. När vi springer ihop spurtar han jämt på slutet av rundan så att han alltid vinner. 

Han försöker gå ner i vikt. Jag har själv gått ner 16 kilo och han säger att han minsann också kan gå ner i vikt. Varför vill han bevisa det för mig? Jag vet också att han ljuger om sin lön för mig. Jag tjänar mer än han. Vad ljuger han mer om, och varför? Jag vet inte hur jag ska ta upp det på ett bra sätt. /Förvirrad

Bengt Ohlsson svarar: ”Du är lika småaktig själv” 

Det finns nog inget ”bra sätt”, förutom att göra det precis så som du formulerar det i ditt brev. Vad du undrar är förstås: Varför ljuger han och skarvar om sådana skitsaker? Varför verkar han ta dem på så stort allvar? Och om han ljuger och skarvar om skitsaker, hur ska du kunna vara säker på att han inte ljuger och skarvar om sådant som är viktigt?

Det är helt rimliga frågor, och anledningen till att du drar dig för att ställa dem tror jag är att du skulle känna dig småaktig. Du tycker ju att det är obegripligt att han gör sig mödan att hålla reda på alla springtider och viktnedgångar, och hela tiden försöker bräcka dig. Men i samma stund som du konfronterar honom har du avslöjat att DU är en lika stor petimäter, och mån om att få njuta av dina ”segrar”.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Ditt dilemma påminner om när man lagt ut en struntsumma åt en kompis, trettio spänn kanske, och kompisen ”glömmer” att betala tillbaka. Och man vågar inte påpeka det för kompisen, eftersom det kan låta sniket, men samtidigt kan man inte glömma det heller. Varför kan fanskapet inte hålla reda på sina skulder ...? Och i ens självvalda tystnad jäser irritationen.

Men du måste ta själv ansvar för din irritation. Det är inte din kille som bett dig att hålla inne med den, utan det är ditt eget beslut. Antingen får du försöka glömma hela saken, eller konfrontera honom. Vem vet, kanske rycker han på axlarna, garvar och erkänner att han varit fånig?

LÄS OCKSÅ: ”Min kompis sambo är på Tinder”

LÄS OCKSÅ: ”Min pojkvän ville ta en paus men lurade mig”