Foto: Peter Cade / Stone RF

Varför låter han sitt ex fortsätta styra?

En pojkvän som får sms av sitt ex nattetid – och som inte riktigt verkar vilja sätta tydliga gränser. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd till en läsare som blir frustrerad över att hennes pojkvän inte förstår hennes känslor. 

Fråga: Jag är tillsammans med världens underbaraste karl sedan ett år tillbaka, och vi lever med hans två underbara barn från en tidigare relation. Hans ex var otrogen mot honom, hon valde att lämna honom och fortsätta relationen med den andra. Trots detta beter hon sig som den mest självklara delen i min sambos liv. Det är ett jäkla sms:ande och mms:ande hela tiden. 

Hon har ingen respekt för tid och kan sms:a vid midnatt

Min kille har själv sagt att hon gör det mest när det är dåligt mellan henne och hennes nya. I våras gjorde de kortvarigt slut och då vände hon sig till min sambo och föreslog att han, hon och deras två barn skulle göra en resa tillsammans. Jag tyckte det var respektlöst och konstigt. Hon har dessutom ingen respekt för tid och kan sms:a och mms:a vid midnatt om saker som verkligen kan vänta. Han kan själv skicka bilder på barnen till henne. Jag blir så frustrerad över att han fortfarande har stunder när han känner att han vill ”dela” något med henne, vilket det väl måste handla om? Jag önskar att han kunde förstå hur svårt det är för mig att komma in som ny bonusmamma i en situation när hans ex fortfarande gör sig otroligt påmind. /”Cabjoon”

Bengt Ohlsson svarar: ”Han genomskådar sitt ex”

I mina öron låter det som om din underbara karl står ganska stadigt vid din sida. Han åkte ju inte iväg på någon resa med sitt ex, eller hur, och verkade inte ens överväga det. Det låter som om han genomskådat henne från topp till tå och inte gör sig några illusioner om henne. Däremot har han insett att de har två barn tillsammans och att de därigenom slutit ett livslångt förbund. Frågan är: har du insett det?

Vill du också ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

Det kommer alltid att dyka upp tillfällen när han vill ”dela” saker med henne. Det beror inte på att han har någon kärlek kvar till henne, för det tvivlar jag på att han har, utan på att du aldrig kommer att bli riktigt lika glad åt barnens bedrifter som hon kommer att bli, eller riktigt lika uppriven när de råkar ut för något otäckt, eftersom du inte är deras mamma. Men det betyder inte att du är dömd till att sitta på åskådarläktaren. 

Du är inte dömd till att sitta på åskådarläktaren

Barnen har visserligen en närmare relation till sin mamma, men närheten för också med sig komplikationer och trassel. Detta slipper du, och det är faktiskt inte så dumt, utan också en stor fördel. Genom att vara en vuxen person som de har en förhoppningsvis sund och oladdad relation med kan du bli oändligt vik- tig för dem. Missa inte det tillfället. Och din underbara karl kan gott be sitt ex att förlägga telefonkontakten till civiliserade tidpunkter, och upplysa henne om att han ofta har annat för sig tolv på natten...

 LÄS OCKSÅ: Hur ska jag kunna förlåta min mans otrohet? 

LÄS OCKSÅ: Älskar han fortfarande sitt ex?