Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock

Vågar vi satsa på kärleken en andra gång?

Deras förhållande var så intensivt att Grace till slut inte orkade mer. Men nu, efter att de separerat, har kärleken börjat spira igen och det känns mer harmoniskt. Men frågan är om de vågar satsa – eller kommer det att bli likadant igen? amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

Fråga: Min kille och jag var ihop i tre år innan vi flyttade isär. Jag bor sedan dess ihop med en kompis och han bor ensam. Direkt efter separationen började han dejta en annan tjej, men det tog slut efter ett halvår. 

I somras började vi ses igen och de gamla känslorna spirar! Nu vill han att vi ska flytta ihop, men jag är rädd för att mönstret ska upprepa sig. Sist blev det så intensivt att vi till slut inte orkade längre. Vi grälade så mycket, samtidigt som vi var jättekära. Just nu är vi bara kära, men tänk om det blir likadant igen? Jag orkar inte gå igenom alltihop en gång till. /Grace

Bengt Ohlsson svarar: ”Försök se bortom det nostalgiska skimret”

Bland de svåraste sakerna i en relation är att hitta det rätta avståndet till varandra. Är avståndet för stort kan relationen bli ödslig, stum och kontaktlös. Men är det för litet riskerar man att klösa ögonen ur varandra, som två katter instängda i en mycket liten låda.

Så vilket är det idealiska avståndet? Det är – för att komplicera saken ytterligare – olika från person till person. Man får pröva sig fram, och försöka att hålla kärlekslågan vid liv under tiden.

Ingen av er har väl gått igenom någon större personlighetsförändring under de senaste två åren?

Din tvekan inför att flytta ihop med ditt ex skulle kunna bero på att avståndet mellan er är det rätta just nu, och att du befarar att ni skulle få det lika slitigt som förra gången. Och den risken finns naturligtvis. Ingen av er har väl gått igenom någon större personlighetsförändring under de senaste två åren?

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Du ska nog inte heller göra för stor sak av att ”de gamla känslorna spirar”. Det är bara alltför vanligt att man tänker bort det som var dåligt – eller sveper in det i ett förföriskt, nostalgiskt skimmer – och lyfter fram det som var bra. Det klassiska exemplet är hur vi med tiden lyckas förvandla våra vidrigaste semesterminnen till hjärtevärmande anekdoter.

Det bästa rådet jag kan ge dig är att avvakta och se om de ”gamla känslorna” fortsätter att spira, även om ni inte flyttar ihop. Kanske är det ert idealiska avstånd?

LÄS OCKSÅ: Älskar han fortfarande sitt ex?

LÄS OCKSÅ: ”Min pojkvän ville ta en paus men lurade mig”