Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Berätta eller inte? Den frågan ställer sig amelialäsaren som vill ha råd av relationscoachen Bengt Ohlsson.
Berätta eller inte? Den frågan ställer sig amelialäsaren som vill ha råd av relationscoachen Bengt Ohlsson.
Berätta eller inte? Den frågan ställer sig amelialäsaren som vill ha råd av relationscoachen Bengt Ohlsson.
Berätta eller inte? Den frågan ställer sig amelialäsaren som vill ha råd av relationscoachen Bengt Ohlsson. Foto: iStock

Vågar jag berätta om mitt förflutna?

Hur ärlig ska man vara mot en ny partner? Den frågan ställer sig en amelialäsare som bittert fick ångra att hon i sin förra relation berättade öppet om sina ex. Relationscoachen Bent Ohlsson ger råd. 

amelia

Fråga: I början av mitt förra förhållande förhörde vi varandra om gamla partners, sexliv, otroheter, sånt. Det var spännande att få höra om hans, och att berätta om mitt förflutna. Tyvärr fick jag äta upp allt. Han ältade mina gamla ligg, letade upp mina ex på fejan och allt jag sagt som var lite ”fult” använde han mot mig när han var på dåligt hu­mör. 

Flera gånger sa jag att jag ångrade att jag var så öppen när vi träffades, men då sa han att ärlighet var viktig för honom. Och HAN hade ju berättat, sa han. Ja visst, men jag gick inte i baklås trots att hans his­torier var minst lika ”smaskiga”. Nu är det slut, jag har träffat en ny man. Jag vill inte dölja något från honom – men hur ärlig ska jag vara? /”Rådvill”

Bengt Ohlsson svarar: ”Du måste kanske inte berätta precis allt”

Det där är en svår balansgång. Ditt ex bjöd upp till den där totala ärligheten och öppenheten. Du klara­ de av den, och han gjorde det inte. Det är inte ditt fel, och inte ditt ansvar heller. Problemet är att när man väl fått veta något kan man inte plocka ut det ur skallen, utan det sitter där för livet. 

Det är lätt hänt att man jämför sig med alla gamla spöken man får höra om

Det bästa rådet jag kan ge dig är att känna den nye mannen på pul­sen lite innan du börjar berätta om ditt förflutna. Du måste kanske inte berätta precis allt heller, och fros­sa i detaljer. Alla har inte en sånt okrossbart självförtroende att de lugnt tar del av alla smaskiga hi­storier från sin partners förflutna och tänker att de minsann duger som de är. 

Det är lätt hänt att man jämför sig med alla gamla spöken man får höra om. Skulle din nye man exempelvis berätta lyriskt om alla givande diskussioner han hade med sitt ex, som var docent i ditten eller professor i datten, kanske du plötsligt skulle börja känna dig lite dum i hans säll­ skap. Eller om han berättade om någon som han be­tett sig riktigt svinigt och svekfullt mot, och du inser att det var en kvinna som litade på honom lika myck­et som du gör nu ... Att dela med sig av sitt förflutna för en ny partner kräver en hel del lyhördhet och fi­ness och gott omdöme, precis som alla andra situa­tioner där man har med människor att göra.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Skildes för hans skull - nu har all magi försvunnit

LÄS MER: Hur ska jag kunna förlåta min mans otrohet?