Foto: Shutterstock

Syrran ghostade mig i fem år – nu vill hon ha kontakt

För fem år sedan slutade systern svara på sms, mejl och mobil. ”Nu dyker hon upp igen och vill ha kontakt”, skriver en amelialäsare och får råd av relationscoachen Bengt Ohlsson. 

Jag har en 33-årig syster som efter flera år av ghosting plötsligt åter vill ha kontakt. Vi hade, eller jag trodde att vi hade, en helt okej relation tidigare, men en dag slutade hon svara på sms, mobil och mejl. Det skedde i samband med att hon fick barn (jag hade redan barn). 

Ett år senare tog hon kontakt och förklarade sig med att hennes mobil gått sönder och mitt nummer hade råkat raderas ... Jag köpte inte det, eftersom hon hade kontakt med våra andra syskon, men jag lät det vara. Tänkte att jag förlåter och ger henne en chans.

Fråga Bengt

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på amelialäsarnas frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du ställa en fråga? Mejla fraga.bengt@amelia.se

Hon skulle börja plugga och ville ha min hjälp. Jag uppskattade frågan och stunderna som följde där jag hjälpte henne med studierna. Det varade i 1,5 år, tills hon var färdig med skolan. Då försvinner hon återigen från jordens yta. Jag hör inte ett ord på fem år. Återigen hör jag från syskonen att ”hennes mobil har gått sönder/numret har raderas/kontakten går inte att spara” vilket är så uppenbar bullshit att det är plågsamt att lyssna på. 

Nu dyker hon upp igen och vill ha kontakt. Hon har via ett syskon hälsat att hon kände sig ”manipulerad” av mig – som aldrig har bett om något från henne, varken pengar, saker eller tjänster – under alla dessa år, och det gör mig faktiskt lite förbannad att hon påstår detta, ledsen också. Jag vet inte vad jag ska göra eller säga. Min första tanke är att hon vill ha något av mig och sedan kommer försvinna igen, och det känns hemskt att tänka så om sin egen syster. Hur kan jag bemöta henne på ett vettigt sätt? Ska jag bara säga att hon kan dra eller ska jag vänta och se om hon kan vara ärlig den här gången? Tacksam för svar! /Ghostbusters

Svar: Bryt tystnaden och sluta vara passiv

Det vore förstås bra om din syster var ärlig. Men i ditt brev ser jag inga tecken på att du har varit ärlig mot henne heller. Du är förbannad på henne, känner dig lurad och utnyttjad. Pröva att berätta allt detta för henne. 

Att hon tog kontakt med dig när hon började studera betyder någonting. Jag gissar att det fanns massor av människor hon hade kunnat vända sig till. Men hon valde dig. Kanske kände hon att hon behövde ett ”ärende” för att höra av sig? 

När man läser ditt brev framstår du som ganska passiv i förhållande till din syster. Under ett helt år svarar hon alltså inte på dina samtal, mejl eller sms, men hon har hela tiden kontakt med dina andra syskon. Och vad gör du? Du ”lät det vara”. 

Du måste förstå att ditt förhållningssätt – tystnaden – går att tolka på en mängd olika sätt. Det kan tolkas som att du är arg, uppgiven eller i värsta fall likgiltig. 

Om du verkligen vill att du och din syster ska ha en relation som är något mer än ”helt okej” är det hög tid att bryta tystnaden, och berätta för henne precis hur du känner, och fråga henne hur hon själv känner och – viktigast av allt – lyssna på vad hon svarar. Även om det kommer att göra ont.  

LÄS OCKSÅ: Psykologfrågan: ”Varför blir jag aldrig nöjd?”  

LÄS OCKSÅ: ”Hjälp! Jag ljög för att få jobbet – nu har jag panik”