Foto: Brainsil / E+

Sara berättar: ”Jag blev kär i en bedragare”

amelias läsare Sara träffade en man på en dejtingapp och blev förälskad. När han stod på randen till konkurs lånade hon honom pengar – sen gick han under jorden. Polisanmäl honom, om du inte redan gjort det, skriver relationsexperten Bengt Ohlsson.

Fråga: Efter en separation träffade jag en man på en dejtingapp. Vi chattade hela tiden, kom nära varandra och gjorde planer på att ses, men flera gånger dök det upp något i sista minuten och han kunde inte komma. Sedan gick det dåligt för hans företag, en känd restaurangkedja, på grund av corona. Han stod på randen till konkurs och jag erbjöd mig att låna honom först tio, sedan tjugo tusen. Först sa han nej, sedan tog han ändå emot dem eftersom det var så svårt med företaget. Han lät alltmer nedstämd. I maj förde jag över ytterligare 70 000 kronor, resten av mina sparpengar. Sedan blev det tyst. 

LÄS OCKSÅ: ”Min sambo dricker för mycket och blir arg”

Jag skrev och skrev, orolig för att han gjort något dumt, och försökte ringa. Inget svar. Efter en vecka upphörde telefonabonnemanget och han försvann från appen. När jag sökte på hans namn fanns det ingen som hette så. Restaurangkedjan finns, men han är inte ägaren. Jag började fatta att han lurat mig, ändå hoppas jag fortfarande att han ska höra av sig. Det är svårt att sluta hoppas, men det svåraste är att jag inte kan berätta för någon, inte ens för min bästa väninna – jag känner mig som en fullständig idiot. Det är så ensamt nu, jag är helt knäckt. /Sara

Bengt svarar: Du är inte ensam!

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn och svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka.

Det är dags att sluta känna sig som en idiot. Du är allt annat än ensam. Det dräller av människor som blivit lurade i sina relationer. Det handlar bara om en annan sorts bedrägerier; sådana som inte går att mäta i kronor och ören, men som inte gör mindre ont för det. 

Det finns människor som upptäckt att deras partner vänsterprasslar eller sexchattar, eller ständigt dagdrömmer om sin heta kollega, eller inte har gett upp hoppet om att återförenas med sitt ex. I vår kärlekstörst blir vi sårbara, och löper alltid risken att bli lurade – och ibland blir vi det. 

Så räta på ryggen, och lägg skulden där den hör hemma: hos mannen som lurade dig. Och polisanmäl honom, om du inte redan gjort det.

Visst kan du komma att stöta på människor som himlar med ögonen och undrar hur du kunde gå på en sådan blåsning. Det finns alltid folk som gläds åt att hitta någon som de tycker sig stå ett par pinnhål över. Men som sagt: kanske har de själva blivit lurade i kärlek, och har de det inte löper de risk att bli det. Ingen går säker. Ändå vågar vi ge oss ut och älska igen. Det kommer du också att göra.

LÄS OCKSÅ: ”Min bonusson såg mig naken”