Mari vill ha sina meddelanden i fred, men hennes sambo håler inte med. Se upp, varnar Bengt.
Mari vill ha sina meddelanden i fred, men hennes sambo håler inte med. Se upp, varnar Bengt. Foto: martin-dm

”Sambon läser mina sms för att hålla koll på mig”

amelia-läsaren Maris sambo smygläser hennes sms. Han förstår inte varför det är ett problem, och hon själv undrar om hon gör för stor sak av det hela. Relationscoachen Bengt Ohlsson svarar. 

Fråga: Det här är kanske inget stort problem. Men min sambo ville att vi skulle uppge våra skärmlås för varandra och om jag lämnar mobilen framme sitter han och går igenom mina sms när jag kommer tillbaka. Han säger att om jag inte har något att dölja, varför blir jag sur? Men jag vill ha mina meddelanden ifred och har inget intresse av att läsa hans. Han vill bara ”hålla koll” på mig säger han. Har du något råd? /Mari

Svar: Det är inte ditt fel

Ditt problem kan dess värre vara större än du tror. Om man är så osäker som din sambo verkar vara nöjer man sig snart inte med att läsa igenom dina sms. Han kommer att vilja kontrollera mer och mer av dig. 

Hans osäkerhet handlar bara om honom själv, inte om dig.

Men hans osäkerhet har ingenting med dig att göra, att du skulle vara opålitlig på något sätt, utan den handlar uteslutande om honom själv. Han måste själv komma till rätta med sin osäkerhet, annars kommer han att göra din tillvaro outhärdlig. 

Och apropå hans argument om att ni inte ska dölja något för varandra – föreslå att ni ska lyfta bort dörren till toaletten också, medan ni ändå är i farten, så att ni kan ”hålla koll” på vad ni har för er där inne. 

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla din fråga till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli uppvaktad, men min sambo gör mig ständigt besviken”