Foto: Shutterstock

Relationsakuten: Tonårsdottern och jag bara bråkar

”Jag känner mig som en dålig mamma för min tonårsdotter och jag bara bråkar”, skriver en läsare och får råd av amelias relationscoach Bengt Ohlsson.

Fråga: Jag är en ensamstående mamma som håller på att bryta ihop för att ingenting fungerar mellan mig och min 14-åriga dotter. Jag tycker att det ska vara ordning och reda och en gräns för hur mycket man håller på med mobilen. Läxor gör man innan man är med kompisar. Hon tycker att jag är så sträng.

Det slutar med att jag gör allt själv för jag orkar inte tjata längre. Jag är mamma dygnet runt och har ingen backup. Det är extra jobbigt eftersom jag är i klimakteriet också, med humörsvängningar med mera. Att gå till familjerådgivningen tar emot när man bor på liten ort. Känner mig som en dålig mamma... Kan du ge några råd? /Anita

Bengt svarar: Tjafset hör till

En familj är som ett samhälle i miniatyr. I ett samhälle har vi rättigheter, men också skyldigheter. Det finns lagar vi måste följa, annars drabbas vi av påföljder. 

I din familj vill din dotter ha rättigheter – tak över huvudet, mat på bordet, mobil att surfa på – men hon vägrar erkänna att hon har några skyldigheter. Då borde du överväga att inskränka hennes rättigheter. Kort sagt, om hon inte hjälper till hemma tänker du inte heller betala hennes mobilabonnemang längre. Den där skolresan i vår kan hon bara glömma. Och de nya skorna ska vi bara inte tala om... 

Berätta för henne om dina humörsvängningar, och vad de beror på.

Fördelen med detta är att du slipper tjata. Det räcker med att förklara reglerna en gång. Eller borde göra det. Du kan också berätta för henne om dina humörsvängningar och vad de beror på. Då vågar du visa dig svag för henne, och behandlar henne som en vuxen människa. 

Men räkna inte med att hon bemöter dig som en vuxen människa. Det kan lika gärna leda till att hon bemöter dig med förakt. Åtminstone i början. Tonåringar är rädda för svaghet, eftersom de själva är så svaga. Men du kan vara säker på att ett frö har såtts i din dotter, och att det förr eller senare kommer att bära frukt. 

Alla tonårsföräldrar går igenom samma plågor som du – det hör till.

Och någon dålig mamma behöver du inte känna dig som. Alla tonårsföräldrar går igenom samma plågor som du. Det hör till. Det är ett led i den skakiga och surmulna frigörelseprocessen. Det kommer att ljusna, även om det inte känns så just nu. 

FRÅGA BENGT

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. 

LÄS OCKSÅ: ”Hjälp! Jag tycker mer om mitt yngsta barn” 

LÄS OCKSÅ: Min son är en mobbare - vad ska jag göra?