Obs! Genrebild.
Obs! Genrebild. Foto: iStock

”När jag köpte en dildo till oss blev han kränkt”

Lovisas vill exprimentera mer med sex – med det vill inte hennes sambo. Hon upplever att han är så tråkig i sängen att hon tappat lusten. amelias relationsexpert, Bengt Ohlsson, ger råd. 

Fråga: Min sambo är snäll och en perfekt pappa till våra barn. Han är omtänksam och smart. Vi har aldrig haft ett spännande sexliv, men det har varit helt okej. Det har funkat.   Ibland har jag saknat gamla pojkvänner och passionen med dem, men min mans fördelar har hittills vägt upp.

När jag köpte en dildo till oss blev han kränkt och jag kände mig pinsam

Tyvärr ligger vi nästan aldrig med varandra längre. Han är väldigt tråkig och hämmad i sängen, och jag längtar efter något mer. Jag har föreslagit olika saker som jag vill testa, enkla och vanliga grejer, men han vill inte. När jag köpte en dildo till oss blev han kränkt och jag kände mig pinsam.

Han tycker att jag är ytlig som bryr mig så mycket om sex, men det är en viktig del av livet som jag saknar. På sistone har jag känt en del ångest över det här. Jag är ju bara 38 år – ska jag nöja mig med vårt trista sexliv? /Lovisa

Bengt Ohlsson svarar: ”Han känner sig misslyckad”

Jag vågar slå vad om att din sambo är plågsamt medveten om vilken trist älskare han är. Eller att han åtminstone oroar sig för att han är det. Kanske är sexet så prestationsförgiftat för honom att han redan på förhand dömer ut sig själv. Kanske känner han sig som en korpfotbollsspelare som kastas in i en VM-final mellan Tyskland och Italien. Han vet att han kommer att göra en slät figur och bli utskrattad och hånad av en miljardpublik. Då är det inte så konstigt att man simulerar en skada och ser till att plockas av planen. Det hoppfulla med ditt brev är att du inte lagt skulden på dig själv, och börjat tro att hans hämningar beror på dig, att du inte är tillräckligt attraktiv, et cetera, vilket är vanligt. 

Vill du också ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

Ett återkommande tips från sexologer till par i er situation är att sänka prestationskraven, eller eliminera dem helt. Att närhet inte per automatik måste leda till sex, med ömsesidiga orgasmer. Och inte minst: När du tar upp detta med honom, vilket du förstås bör göra, är det viktigt att du inte är förebrående. Han känner sig redan misslyckad som det är. Men i stället för att erkänna det försöker han få dig att känna dig ”ytlig”. Vilket du tack och lov inte verkar ta på allvar. 

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli swinger, men inte min kille”