Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: martin-dm / E+

”Min svägerska splittrar familjen”

En del människor verkar gilla drama. Majas svägerska är en sådan. Hon tvekar inte att starta bråk och det här har gjort att Maja drar sig för att träffa sin bror och hans fru. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

Min bror, som jag alltid har stått nära, gifte sig för ett par år sedan med en kvinna som gör allt för att ställa till med bråk så fort familjen träffas (vilket har blivit alltmer sällan). Hon älskar drama, anklagar alla för att vara ”emot henne”, tar inte hänsyn till någon och kör helt över min bror. Han tar inga beslut utan henne, han är som en marionettdocka. Så fort hon är inblandad blir stämningen dålig. Detta skyller hon på mig. Jag har nu så ont i magen varje gång vi ska ses att jag nästan har slutat träffa min bror. Det är så sorgligt. Vad ska jag göra? /Maja

Bengt Ohlsson svarar: ”Hon söker kontakt”

Alla förändringar leder till turbulens. Ibland mer, ibland mindre. Alla människor klarar inte av att inrätta sig i en ny familj utan att det syns eller hörs eller märks, och det är på sätt och vis tur det.
Pröva tanken att din svägerskas krånglande är ett sätt att söka kontakt, hur bakvänt det än kan låta. Det verkar som om det blir ganska tyst runt henne – allt blir komplicerat, stämningen dålig, du undviker att träffa både henne och din bror – och att tystnaden bara gör henne ännu mer högljudd och bullrig.

Du säger att du alltid stått din bror nära. Kan det vara så att du har svårt att finna dig i att han träffat någon som han står ännu närmare, och att du skulle ha det svårt också om hon var timid och tystlåten?

I alla händelser tycker jag att du ska ta upp saken med din svägerska och säga precis hur du känner. Det kan hända att hon blir upprörd och sårad, men när det värsta har lagt sig inser hon förhoppningsvis att din ”utskällning” är ett uttryck för att du vill ha en egen relation med henne, i stället för något som går via din bror. Kanske är det precis vad hon har längtat efter.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: ”Min syster blir favoriserad – fick lantstället som gåva”
LÄS MER:
Läsarfrågan: Borde jag bryta kontakten med pappa?