Foto: Shutterstock

Min sambo tillåter att hans släkt fryser ut mig

Läsaren Hillevi startade ett företag med sin svägerska men efter ett tag valde hon att avsluta affärsrelationen - sen dess har svägerskan frusit ut Hillevi och slutat bjuda henne på familjesammankomster. Amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger sina råd.

Min svägerska och jag startade företag tillsammans. Tanken var att hon skulle vara delägare och bidra med lika mycket pengar som jag. Arbetsfördelningen blev ojämn, jag jobbade mig till utmattning medan hon mestadels gled omkring på sina villkor, vilket min sambo höll med om. Jag avslutade vår affärsrelation artigt och hon fick tillbaka sina pengar. 

Efter den dagen är jag inte välkommen på familjesammankomster längre. Hon bjuder numera min sambos exfru och min sambo på födelsedagar, studenter etc. Min sambo är inte inblandad i detta, då han tycker att vi ska lösa det. 

Det är en oerhörd besvikelse att han inte står upp för mig, att han tillåter mobbningen av mig. Jag står i trädgården med mina barn och rensar ogräs medan han och hans son åker i väg hem till syrran, hennes familj och så klart är exfrun där. Känner mig utfryst och orättvist behandlad och är så arg och besviken på min sambo. Vad ska jag göra? /Hillevi

Bengt Ohlsson svarar: ”Du har rätt att vara besviken på din sambo”

Det verkar ha uppstått någon fnurra eller något missförstånd när du ”artigt” avslutade er affärsrelation. Kanske var du otydlig med anledningen till att du köpte ut din svägerska från företaget, eller så hade din svägerska en annan bild av hur ert samarbete hade fungerat. Du skulle bli förvånad om du visste hur olika syn man kan ha på saker och ting. 

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

Det låter inte som om du vid något tillfälle själv tagit kontakt med din svägerska för att få en förklaring till hennes utfrysning av dig. Hoppas du kanske att din sambo ska sköta om detta? Det är fullt förståeligt, vi önskar nog alla att någon annan ska utkämpa våra strider åt oss. Men i det här fallet är det viktigt att du sköter kontakten med din svägerska själv, annars finns det bara risk för ytterligare missförstånd. 

Däremot har du rätt i att din sambo ger ett slags passivt stöd till sin syster så länge han deltar i alla släktsammankomster som du inte bjudits in till. Han skulle ju också kunna säga: Nej tack, om Hillevi inte får komma stannar jag också hemma. Så du har all rätt att vara besviken på din sambo för att han lämnar dig ensam hemma med ogräset.

LÄS MER: ”Jag gör allt för andra men de gör inget för mig”

LÄS MER: Varför ljuger min kille om småsaker?