Foto: iStockphoto

”Min pojkvän ville ta en paus men lurade mig”

Majas pojkvän ville ta en paus - först senare förstod hon anledningen. Han hade träffat en annan men valt att hålla det hemligt. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd.

Fråga: Min kille och jag hade bott ihop i ett par år när vi bestämde oss för att ta en paus och bo isär ett tag. Vi var fortfarande kära men hade bråkat en del och bodde trångt, så han bodde kvar i ettan och jag flyttade ut.

Jag var hela tiden inställd på att vi skulle fortsätta vara ihop ef­ter pausen. Men han sa bara att vi skulle höras ”senare”. Sedan fick jag veta att han hade träffat en ny tjej, och när jag googlade henne såg jag att hon hade skrivit sig hemma hos honom! Jag kan inte sluta stalka dem på nätet. Jag känner mig så lurad. Vi skulle ju bara ta en paus! /Maja

Björn Ohlsson svarar: ”Pauser i relationen är knepiga saker”

Att ”stalka” dem på nätet är självplågeri, och det borde du förstås upphöra med. Anledningen till att det är svårt för dig kan bero på att du VILL plåga dig själv och tycker att det är ditt fel att det gick som det gick. Men det är det förmodligen inte. Jag skulle gissa att ditt ex – som du från och med nu bör tänka på honom som – hade span på tjejen sedan tidigare. Och under ”pausen” såg han ett gyllene tillfälle att testa henne, så att säga, och se om hon kunde vara något för honom. 

Det är stor risk att deras lycka inte blir särskilt långvarig

Det låter ohyggligt krasst och beräknande, men det är inte första gången det händer och tyvärr inte den sista heller. ”Pauser” i relationen är knepiga saker. Om man inte gemensamt bestämt premisserna för ”pausen” finns det risk för att man betraktar den på helt olika sätt – att den ena parten tycker att man fortfarande är tillsammans, medan den andra ser ”pausen” som ett slags frizon där man kan göra lite som man vill.

Ditt ex och hans nya tjej kan verka strålande lyckliga just för tillfället, men om han är lika hal och undanglidande som han verkar är det stor risk att deras lycka inte blir särskilt långvarig. Försök att ”trösta” dig med det, och gå vidare.

LÄS OCKSÅ:  ”Jag blev kär i en bedragare”

LÄS OCKSÅ: ”Min man har blivit kär i en kvinna på jobbet”