Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Min pappa berättade aldrig om mina halvsyskon”

Efter pappans död har signaturen ”Veronika” fått veta att hon har halvsyskon från två olika utomäktenskapliga romanser. 

Funderingarna mal och hon vet inte hur hon ska förhålla sig till de nytillkomna syskonen. Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.

Fråga: Jag fick nyligen veta att min pappa, som inte lever längre, hade flera utomäktenskapliga affärer och fick barn med två andra kvinnor. Jag och min bror har alltså halvsyskon som vi aldrig träffat. De är yngre än vi. 

Mamma verkar inte veta något om det här och jag vill inte fråga henne. Jag är nyfiken, men också arg på pappa som inte sa något. Ska jag söka upp de ”nya” syskonen? Bjuda hem alla hel- och halvsyskon på middag? Mitt liv har liksom stannat upp.
/”Veronika”

Bengt Ohlsson är författare och journalist. Han ger råd om relationer och livsfrågor, bland annat i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1. Just nu är han aktuell med sin nya roman ”Föda åt min hämnd” Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson svarar: Du har rätt att vara arg

Det är fullt förståeligt att ditt liv har stannat upp. Du har mycket att bearbeta och fundera över. Se till att inte vara ensam med dina funderingar. Dela dem med din bror.

Ni har växt upp tillsammans. Kanske kan ni hjälpa varandra med ledtrådar och pusselbitar. Framförallt kan ni hjälpas åt att bära bördan av denna nya verklighet. Låt det ta sin tid.

Kanske kommer ni under lång tid framöver att se er pappa som en lögnare och en svikare.

Oavsett vilket förhållningssätt ni kommer fram till gentemot de nya halvsyskonen – och gentemot er mamma – har ni full rätt till er ilska, sorg, nyfikenhet, ja, alla känslor man kan tänka sig.

Ni kan söka upp de nya halvsyskonen eller låta bli. Det finns inga ”borden” eller ”måsten” i en sådan här situation. Ni har inte bett om att hamna i den. Kanske kommer ni under lång tid framöver att se er pappa som en lögnare och en svikare. Det måste ni få göra.

Förhoppningsvis kommer ni förr eller senare kunna acceptera tanken att han inte bara var de här dåliga sakerna, utan mycket annat också, och att den här hemligheten måste ha tärt ordentligt på honom. Vilket inte är något försvar för hans svek. Men det kanske kan öka er förståelse för honom.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Här träffar singelkvinnor par för att ha trekant

LÄS OCKSÅ: ”Min kompis sambo är på Tinder”