Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Dimitrov

”Min man har blivit kär i en kvinna på jobbet”

Julias man har berättat att han träffat en annan - men att han inte vet om han vill skiljas för den nya kvinnans skull. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

Fråga: Min man har berättat något fruktansvärt. Han har haft en ”flirt” med en kvinna på jobbet och den har vuxit till något mer. Han säger att han är förälskad. Men han vet inte om han ska lämna eller ej. Vi har två fina tonåringar och har varit ett par i 19 år. Har stor bekantskapskrets. Vi har ju delat ett halvt liv ihop. Jag står mellan hopp och förtvivlan. Ilska orkar jag inte ens känna. När jag försöker vara kärleksfull, stöter han bort mig. När jag ställer frågor om när han kan tänkas ta ett beslut, så snäser han. Jag försöker bara andas och vänta. Hur räddar jag vår relation? /Julia

Bengt: Du kan inte vara ”näst-bästa-lösning”

Jag förstår att du är ledsen. Det du har råkat ut för är något ohyggligt smärtsamt. Men din man gör plågan värre genom att låta dig sväva i ovisshet. Min gissning är att han håller dig på halster eftersom han väntar på något slags besked från kvinnan på jobbet. Det är en klassiker, med risk för att låta cynisk. Men det är ohållbart. Om han ska stanna i äktenskapet måste det vara efter ett eget beslut, och inte vara någon ”näst bästa”-lösning efter att ha fått nobben från den andra kvinnan. 

Det är inte konstigt att du väljer att andas och vänta, men det hjälper inte någon av er. Du har rätt att ställa vissa krav. Det första jag tycker att du ska göra är att boka tid hos en familjerådgivare eller parterapeut, för oavsett om ni skiljer er eller fortsätter tillsammans har ni stora och svåra saker att reda ut. 

Det är inte konstigt att du väljer att andas och vänta, men det hjälper inte någon av er

Din man lever kanske i någon förhoppning om att den nya kärleken ska svänga sitt trollspö över honom och ta bort allt som gick snett i hans äktenskap. Men där har han så fel man kan ha. Han kommer att ta med sig alla sina skevheter och skavanker in i nästa relation. Om han vägrar att bryta sin tystnad, ens i terapeutsällskap, tycker jag att du ska säga åt honom att ta sitt pick och pack och sticka någon annanstans med sin tvehågsenhet.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla din fråga till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Hjälp – han är gift! Kan vi fortsätta träffas?

ANNONS: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY