Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Garetsworkshop / iStockphoto

”Min kompis luktar illa – hur ska jag säga det till henne?”

En kompis som inte använder deo och som slarvar med både dusch och tandborstning. Vad ska man göra då - berätta eller inte? amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd till Susanne som inte vet hur hon ska ta upp frågan med sin illaluktande kompis. 

Fråga: Jag känner mig illojal som ens ställer frågan, men min goda vän sedan många år slarvar med sin hygien. Hon ser bra ut och är världens gulligaste, men luktar ofta svett och har dålig ande­ dräkt. Hon gillar inte att använda deo, det är ”onö­digt”, tycker hon. Det gör att hon ibland luktar illa och jag har märkt att andra också tycker det.

Hon är inte noga med tandborstningen heller och har ofta otvättat, flottigt hår. Jag har försökt men kan inte ta upp det på något vettigt sätt. Jag vill hjälpa henne, men hur ska jag säga att hon borde skärpa till sig och duscha lite oftare, för allas skull? /Susanne

Bengt Ohlsson svarar: ”Hon har rätt att vara precis som hon vill”

Om du tänker dig att du sitter mittemot henne på en tjusig middag och ser att hon har spenat mellan tänderna, då vore du förstås ingen bra vän om du lät henne sitta där och skratta brett med sitt grönstänkta garnityr.

Problemet här är att du har påpekat det där med spenaten för din kompis, men hon har ryckt på axlarna och sagt att det spelar väl ingen roll? Du säger att du har svårt att ta upp saken på ett ”vettigt sätt”, och det är väl där skon klämmer. Frågor om personlig hygien, svettlukt och hårtvätt hamnar långt innanför den så kallade intimsfären. Men någonstans måste man dra en gräns och låta även nära vänner göra sina egna misstag. Att ge sig inpå någons hud och ha synpunkter på hur de ser ut och luktar och hur ofta de dejtar kan lätt upplevas som kränkande och sårande.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Börja med att grunna över hur mycket av din oro som handlar om din kompis och hur mycket som handlar om dig själv. Är du rädd att hennes sunkighet ska spilla över på dig, så att även du uppfattas som flottig och illaluktande? Eller är det verkligen så att folk går omvägar runt din kompis och rynkar på näsan bakom hennes rygg? I så fall föreslår jag att du gör ett ordentligt försök att berätta det för henne.

Du skulle faktiskt kunna läsa upp ditt brev, rakt av, för där finns både värme och omtanke. Men om hon då upprepar att hon trivs med hur hon ser ut och hur hon luktar, då får du släppa det hela och låta henne vara som hon vill.

ANNONS: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY

LÄS OCKSÅ: ”Min svägerska splittrar familjen”