”Hon sa att jag var för självupptagen och okänslig”
”Hon sa att jag var för självupptagen och okänslig” Foto: Shutterstock

”Min kompis gjorde slut”

Vad gör man om en nära vän plötsligt gör slut med än för att man inte är ”bra för varandra”? Hur ska man lappa ihop det igen? undrar en läsare.
För att en vänskap ska fungera måste båda vilja ha den, skriver amelias Bengt Ohlsson.

Fråga: I flera år har jag umgåtts mycket med en kompis som jag träffade på jobbet, både i större gäng och bara vi. Jag ser henne som en nära vän. Tills hon ringde mig och sa att hon hade något viktigt att säga, och sedan gjorde hon slut med mig som kompis. Hon sa att jag var för självupptagen och okänslig och att hon kände att vi inte ”var bra för varandra”. Hon hänvisade till en diskussion om transpersoner där vi tyckte olika, men man måste väl kunna ha olika uppfattning? Ingen höjde ens rösten. När jag försökte kontakta henne sa hon bara att vi inte kan ses mer. Jag fattar ingenting. Jag är inte okänslig. Hur ska jag bli sams med henne igen? /Resi

Bengt svarar: Du måste släppa och gå vidare

Du hanterar din kompis avsked som en anklagelse mot dig: att du har gjort något fel, och att det är ditt ansvar att ställa allt tillrätta så att ni kan fortsätta vara vänner. Men vi har alla våra snåriga processer och knepigheter för oss. Du har ingen aning om vad din kompis går igenom, och hon vill inte släppa in dig och berätta om det heller. 

Det skäl hon anger för sitt handlande gör dig mest förvirrad, efter vad det låter. Och hon kanske själv har svårt att formulera varför ni inte är ”bra för varandra”. Hon uttrycker sig lite undanglidande och talar för er båda, vilket ingen har bett henne om – du tycker ju uppenbarligen att hon är bra för dig, och vill fortsätta träffa henne. 

Men för att en vänskap ska fungera måste båda vilja ha den. Och tyvärr är det sällsynt att en vänskaps- eller kärleksrelation avslutas i bästa samförstånd. För det mesta står någon kvarlämnad och känner sig sviken och arg och ledsen. 

Din kompis har inte lyckats ge dig någon tillfredsställande förklaring till att hon vill göra slut med dig. Antingen beror det på att hon är slarvig med sina relationer, eller på att hon faktiskt inte kan ge någon bättre förklaring än den hon redan har gett. 

Du har åtminstone gjort vad du har kunnat. Allt du kan göra nu är att släppa och gå vidare.