Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
”Det skär i hjärtat att stå i skottlinjen för hennes ilska”, skriver Stina som ber om råd för hur hon ska kunna hjälpa sin dotter att hantera alla starka känslor.
”Det skär i hjärtat att stå i skottlinjen för hennes ilska”, skriver Stina som ber om råd för hur hon ska kunna hjälpa sin dotter att hantera alla starka känslor.
”Det skär i hjärtat att stå i skottlinjen för hennes ilska”, skriver Stina som ber om råd för hur hon ska kunna hjälpa sin dotter att hantera alla starka känslor.
”Det skär i hjärtat att stå i skottlinjen för hennes ilska”, skriver Stina som ber om råd för hur hon ska kunna hjälpa sin dotter att hantera alla starka känslor. Foto: Highwaystarz-Photography / Getty

”Min dotter kallar mig för hora”

Stina får ta emot hårda och elaka ord från sin dotter – saker dottern aldrig skulle säga till sin pappa. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd: ”Gör klart för henne att du också är en människa, inte bara en soptunna. Vad som helst är bättre än att du fortsätter vara det”.

Fråga: Min 13-åriga dotter pratar i telefon på nätterna så att hon knappt orkar upp till skolan och när jag säger att hon ska sluta svarar hon: ”Håll käften din jävla hora!” Hon är en smart tjej men hon ligger efter i skolarbetet. Skolan är jobbig för henne. Hon har varit mobbad från och till, och har haft det jobbigt med kompisar hela låg- och mellanstadiet.

Jag och hennes pappa har gemensam vårdnad. Han är auktoritär och jag är tillåtande. Dottern har mer respekt för honom och skulle aldrig säga lika elaka saker till sin pappa. Ibland undrar jag om hon har adhd men vi har inte gjort någon utredning. Min dotter säger själv att hon har problem med att hantera sin aggressivitet. Jag vill hjälpa henne, men det skär i hjärtat att stå i skottlinjen för hennes ilska. Kan du ge mig ett råd? /Stina

Bengt svarar: Vägra vara en soptunna

Din dotter säger att hon har problem med att hantera sin aggressivitet. Samtidigt säger du att hon har mer respekt för sin pappa och aldrig skulle säga lika elaka saker till honom. Hennes aggressionsproblem är alltså inte generella, utan riktar sig framför allt mot dig.

Å ena sidan kan man se hennes utbrott som ett uttryck för trygghet och närhet – hon litar på att du finns där, oavsett hur illa hon uppför sig. Å andra sidan är det oacceptabelt att bete sig som hon gör.

Gå inte undan – gråt, skrik eller ryck ifrån henne telefonen

Hennes beteende är ett svar på hur du beter dig och hennes utbrott kan ses som frågor. Är det okej att kalla dig hora? Du är skyldig att svara på hennes frågor, eftersom du är hennes mamma – en av de viktigaste personerna i hennes liv. Och det svar du ger henne är: Ja, det är det.

Då kommer din dotter att flytta fram sina positioner ännu mer. Är det okej att slå mamma också? När kommer hon att sätta ner foten och säga stopp ...?

Du har blivit en avstjälpningsplats och soptunna för all hennes oro och sorg och vanmakt, och i tonåren är man sprängfull av sådana mörka känslor. Nu är det hög tid att du gör klart för henne att du också är en människa, inte bara en soptunna. Vad som helst är bättre än att du fortsätter vara det, eller ”tillåtande”, som du kallar det.

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Låt henne se med egna ögon att du gör henne ledsen. Gå inte undan och göm dig. Gråt, skrik eller ryck ifrån henne telefonen, och säg att om hon är ledsen eller arg får hon lov att uttrycka det på något annat sätt än vad hon har gjort tidigare. Och om du har bra kontakt med din dotters pappa kan du berätta för honom hur du har det.

Du låter väldigt ensam med dina bekymmer. Det kan vara viktigt för din dotter att förstå att ni båda står eniga i er syn på hur hon ska uppföra sig.

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Bonusbarnen är ingen bonus (de är bara jobbiga)  

LÄS OCKSÅ: Skildes för hans skull – nu har all magi försvunnit