Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Linda”, 42: Ska jag skiljas för hans skull?

Linda lever i ett slumrande äktenskap utan sex. Nu har hon blivit blixtförälskad i en annan man, som ger henne dubbla budskap och hon vet inte om hon vågar lämna det trygga familjelivet för honom.

Fråga: Jag är gift och lever i ett dött äktenskap. Vi strävar på som ett team med barnen, men något sexliv har vi inte och ingen av oss vill återuppta det. Nu är det så att jag har blivit superkär i en annan man och vi trivs väldigt bra ihop. Han har också två barn, tonåringar, och är skild sedan flera år. Han vill att jag skiljer mig och tar ofta upp det, men samtidigt vill han inte erbjuda mig något. Han vill inte ”acceptera” att jag skiljer mig för hans skull, utan vill att jag ska göra det för min egen – för att äktenskapet är dåligt. Vilket det verkligen är, och jag älskar ju honom. Men det kostar att skilja sig, både känslomässigt för mina barn och ekonomiskt. Jag skulle inte lämna nu, givet läget med små barn (sex och nio år gamla), om jag inte vore kär. Jag vill ju inte sätta press på den andre mannen, men samtidigt vill jag tydliggöra att jag lämnar för honom. När jag tar upp det vill han inte lyssna. Han vill inte ”ge” mig något så länge jag stannar i äktenskapet. Samtidigt säger han att han är trött på våra hemliga träffar. /Linda

Bengt Ohlsson svarar: Hans beteende är ganska manipulativt

Filosofen Jean-Paul Sartre har sagt: Det vi vill är det vi gör. Det låter nästan obegripligt enkelt, men om man ska tillämpa det på din situation kan man säga att så länge du inte skiljer dig finns det något som håller dig kvar i äktenskapet, åtminstone tillräckligt mycket för att inte skilja dig. Hur dött och sexlöst det än är. Vi har alla vågskålar inom oss, och de är ytterst känsliga. Ert umgänge som kretsar kring barnen och er ekonomiska trygghet väger helt enkelt tyngre än mannen som du blivit ”superkär” i. Åtminstone än så länge. 

Vi har alla vågskålar inom oss, och de är ytterst känsliga

Den andre mannens beteende kan låta rakryggat och ärligt, men om man granskar det närmare verkar det ganska manipulativt. Han fortsätter att träffa dig men antyder att hans tålamod har sina gränser. Samtidigt vill han inte att du skiljer dig för hans skull … Det låter som om han håller en godispåse framför dig, lockar och frestar med den, och när det börjar vattnas i munnen på dig rycker han undan den och låter dig förstå att du måste skilja dig först, sen kan du få kasta dig över godispåsen. Han vill inte ta på sig något ansvar för din eventuella skilsmässa, och samtidigt kan jag lova att han är med­veten om sin makt över dig. Du befinner dig i en trasslig situation, och det är inte konstigt att du längtar efter någon eller något som kan reda ut den.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Men den här andre mannen kan definitivt inte hjälpa dig, hur gärna du än skulle önska det. Det bästa du kan göra är att ta ställning till ditt äktenskap. Ta reda på hur det blivit som det blivit, och om du vill eller orkar göra något åt saken. Och du kan inte göra det på egen hand. Du måste berätta för din man hur du känner. Det finns inga genvägar. 

LÄS OCKSÅ: Vågar jag satsa på en 18 år äldre man? 

LÄS OCKSÅ: Skildes för hans skull - nu har all magi försvunnit