Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock

”Kan jag be min sambo ta bort foton på döda frun?”

Signaturen Ullis bekymrar sig över att sambon fortfarande har många bilder på sin fru som dog för flera år sedan. Efter snart tre år tillsammans känner hon sig som en sämre ersättare, och hon undrar om det är omoget eller normalt av henne att vilja rensa bland bilderna. Relationsexperten och författaren Bengt Ohlsson svarar.

Fråga: För snart tre år sen träffade jag en man som då var änkeman sen knappt fem år tillbaka. Vi är numera ett officiellt par och jag bor hos honom och yngste sonen i princip på heltid. Nu har det gått drygt sju år sedan hans fru avled, och i huset står samtliga bröllopsfoton och andra foton framme på samma plats som frun placerade dem. 

Är jag barnslig eller egoistisk som efter snart tre år tillsammans känner mig som en (sämre) ersättare för hans fru när jag rör mig i huset bland hans foton? Självklart förstår jag att det är jättesvårt, särskilt när man har hemmavarande barn, att plocka bort foton på deras mamma och avlidna partner. Och jag tycker absolut att enstaka foton på den avlidna skulle funka jättebra. Men här rör det sig om sju till tio bilder. /Ullis

Bengt Ohlsson svarar: Be honom gallra 

Nej, du kan med gott samvete be honom att gallra bland fotografierna. Att plocka bort samtliga vore synonymt med att radera henne ur deras liv, vilket vore både omöjligt och orimligt. Men det är inte konstigt att du önskar dig se en förändring där hemma, något som visar att alla är på det klara med att du har flyttat in. Att pappa inlett en ny relation och att den är på ­allvar, och att den hemmavarande sonen har fått en extramamma, eller hur ni nu väljer att kalla det. Att det är ett stort steg, och att ni längtar efter att ta det. 

Om mannen i ditt liv är mån om att bygga en gemensam vardag med dig kommer han att gå dig till mötes

Du verkar också medveten om att den här sortens ­önskemål inte är något man lägger fram genom att drämma näven i bordet och ställa ultimatum, utan att man får gå lite försiktigt fram. I ditt brev formulerar du ditt dilemma på ett både vettigt och klarsynt sätt. Om mannen i ditt liv är mån om att bygga en gemensam vardag med dig kommer han att gå dig till mötes. 

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se