Agneta vill inte skiljas men inte heller fortsätta som det är nu. När dottern flyttar hemifrån vill hon fortsätta som särbo med maken.
Agneta vill inte skiljas men inte heller fortsätta som det är nu. När dottern flyttar hemifrån vill hon fortsätta som särbo med maken. Foto: iStock

”Jag vill bli särbo med min man när vår dotter flyttar”

Agneta har ledsnat på att vara hushållerska i familjen - och nu när dottern ska flytta hemifrån vill hon bli särbo med maken. Men hur ska hon få maken att vilja samma sak - för att inte riskera att relationen ska dö av leda och irritation? 

Relationscoachen Bengt Ohlsson ger råd.

Läsarfrågan från Agneta: 

Jag vill gå från sambo till särbo nu när min dotter flyttat hemifrån. Anledningen är att vi är fast i rutiner som förstör vår relation. Jag är projektledaren som får plocka, städa, fixa, ordna, laga, plocka, plocka, plocka. Det gör mig galen. Nu är det nog - jag är inte hans hushållerska. Min lösning, för att vår relation inte ska dö i irritation och leda, är att vi bor isär. Hur får jag med honom på tåget? /Agneta

Relationscoachen Bengt Ohlsson svarar: Ge honom en ärlig chans

Jag tror också att ni är fast i rutiner som förstör er relation, men jag tänker på en annan sorts rutin, nämligen en som handlar om kommunikation, eller rättare sagt brist på densamma. Jag får ett intryck av att du hållit tillbaka stora mängder ilska och besvikelse, och bitit ihop i väntan på att din dotter ska flytta hemifrån, och nu har du nått bristningsgränsen. Men jag tvivlar på att din sambo har fattat allvaret.

Jag får ett intryck av att du hållit tillbaka stora mängder ilska och besvikelse, och bitit ihop i väntan på att din dotter ska flytta hemifrån.

Jag tror att det finns många kvinnor - och män, för den delen - som yttrar meningar som inleds med orden: ”Jag står inte ut med att du ...” eller ”Jag tycker att det är outhärdligt när du ...”

Men om samma beteende upprepas - det som du nyss påstod dig inte stå ut med - och du fortfarande är kvar, då har du slagit undan fötterna för ditt eget påstående. För det VAR uppenbarligen inte outhärdligt. Och du STOD uppenbarligen ut. Budskapet till din sambo blir då att hans beteende bevisligen går att stå ut med.

Du behöver bli mer konkret för honom. Gör en lista på det som du retar dig på mest, och berätta sedan för honom att om han inte bättrar sig på de punkter som du skrivit upp orkar du inte leva med honom längre. Ge honom en månad att bättra sig. Och om du sedan inte märker någon skillnad får du börja vika dina flyttkartonger. Men då  har du åtminstone gett honom en ärlig chans.

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. I magasinet amelia svarar han på läsarfrågor om allt som får hjärtat att värka. 

LÄS OCKSÅ: ”Min man ger mig inte tillräckligt med närhet”

LÄS OCKSÅ: ”Hur får jag min man att skärpa sig?”