Foto: Unsplash

”Jag tål inte hans bortskämda tonårsbarn”

amelia-läsaren Greta älskar sin sambo men tål inte hans tonårsbarn, som bor hos honom varannan vecka. De tar sin pappas hela uppmärksamhet och hon känner sig utanför. Relationscoachen Bengt Ohlsson ger handfasta råd. 

Fråga: När min pojkvän och jag flyttade ihop insåg jag att jag inte vill bo ihop med hans två tonårsbarn varannan vecka. Han har en dröm om att vi ska vara ”som en familj” men jag tycker de är bortskämda, lata och inte särskilt trevliga. Varje gång de åker till sin mamma pustar jag ut. När de är hos oss släpper min pojkvän allt annat, skjutsar och hämtar, fixar saker åt dem hela tiden. Jag tycker de är stora nog att ta ansvar för att tvätta sina kläder och göra läxorna. Han daltar med dem och ser mig knappt när de är här. Hur ska jag orka? /Greta

Bengt svarar: Kliv in och ta plats!

Du kommer definitivt inte att orka om du fortsätter att hålla inne med din irritation över alla vardagliga påfrestningar som livet med tonåringar för med sig. Det låter som om du ålagt dig att hålla god min, som det heter, och inte lägga dig i din pojkväns relation med sina barn. Men det är ohållbart. 

Alla har förmodligen märkt din irritation för länge sedan

Så länge ni bor under samma tak har du lika stor rätt att ha åsikter om barnens ansvar för hemarbetet som din pojkvän. Allt som du skriver om i ditt brev borde du kunna berätta för honom. Det kommer att ta emot, och du kommer säkert att möta motstånd. Men du har inte mycket att välja på. 

Du döljer inte din irritation lika bra som du tror. Alla har förmodligen märkt den för länge sedan. Och det kan mycket väl tänkas att din pojkvän daltar extra mycket med sina barn för att kompensera för ditt tysta ogillande. Ja, du hör: en ond cirkel. 

Du måste kliva in och ta plats, med all din irritation. Du och din pojkvän måste skapa gemensamma ramar för hur ni ska ha det med barnen. Det kommer att krävas en hel del manglande och kompromissande. Men sen har ni förutsättningar att bli en familj på riktigt. Och det kommer ni alla att må bra av. 

Om du däremot inte vill bo med hans tonårsbarn, oavsett hur mycket kläder de tvättar och läxor de läser, då bör du snarast ta ditt pick och pack och flytta ut. Då är allt manglande och kompromissande bara ett slöseri med tid och resurser. 

LÄS OCKSÅ: ”Min bonusson såg mig naken”

ANNONS: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY