Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: iStockphoto

Jag står inte ut! Min sambo väcker mig varje natt

Linda blir väckt varje natt av sin sambo. Han lägger sig efter att hon somnat och då tänder han sänglampan och scrollar på sin mobil – vilket resulterar i att hon vaknar. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd och är väldigt tydlig med vad han tycker. 

amelia

Fråga: Det här är kanske ett löjligt problem, men jag blir väckt varenda natt när min man går och lägger sig. Jag går till sängs vid 22-tiden, han lägger sig sällan före midnatt. Då tänder han sin sänglampa, sedan surfar han ett tag, och när han väl somnar är jag klarvaken.

Jag kan ju inte tvinga honom att lägga sig tidigt, vad ska jag göra? Han tycker att jag är oresonlig som vill att han ska smyga in och inte tända lampan. Ska jag tvingas sova i ett annat rum? /Linda

Bengt Ohlsson svarar: ”Kräv en förändring”

Nej, jag tycker inte att du är ett dugg oresonlig. Såvida ni inte bor i ett studentrum på 19 kvadrat kan du kräva av honom att han sköter sitt surfande i något annat rum, och sedan tassar in och lägger sig utan att tända sänglampan.

Folk som är besatta av sina pekskärmar tycks inte fatta hur genomträngande det där ljusskenet blir i ett mörkt rum. De smyger upp sina telefoner i bio- och teatersalonger och tror att det inte syns när de tummar sig igenom sina flöden. Det vore en sak om du sov så tungt att du inte väcktes av hans surfande och hans sänglampa, men nu gör du ju det!

Det är han som är oresonlig, och inte du

Och anledningen till att du inte kan somna om är gissningsvis att ilskan från varenda gång han drumlat in och väckt dig på det här sättet finns lagrad i ditt bakhuvud. Och för varje gång det händer har ilskan blivit större.

Du är helt enkelt tvärförbannad när du ligger i mörkret och hör hur hans andetag blir allt tyngre. Då är det stört omöjligt att somna om. Kräv en förändring! Det är han som är oresonlig, och inte du.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Jag är lyckligt gift – men kan inte sluta fantisera om en annan

LÄS OCKSÅ: Jag har en affär med min chef – vad kan jag kräva?