Obs! Genrebilder.
Obs! Genrebilder. Foto: iStock/Martin Wahlborg

”Jag står inte ut i hans sunkiga sommarstuga”

”Monica” ogillar att tillbringa en vecka varje sommar i den stuga som hennes man delar med sina syskon. Det är långt till vattnet, för trångt och besvärligt att laga mat. Men om hennes man fick bestämma skulle de vara där ännu mer. amelias relationscoach ger råd. 

Fråga: Varje sommar åker jag, barnen och min man till en ärvd sommarstuga som han har till­ sammans med sina syskon. Ett eller flera av hans syskon är alltid där samtidigt med sina respekti­ve familjer. 

De hade tydligen fantastiska somrar där som barn, men stugan är trång och omodern och sovloften blir jättevarma så halva gänget måste alltid tälta eller sova i husbil. Det är dess­ utom långt till vattnet, besvärligt att laga mat och det finns inget att göra. 

Min man avgudar denna stuga och vi är alltid där i minst en vecka, vilket är för lite enligt honom. Själv njuter han och dricker whisky med brorsorna medan barnen har kul med sina kusi­ ner. Vad ska jag ta mig till? /”Monica”

Bengt Ohlsson svarar: ”Skjut prick på ölburkar”

Det är mycket begärt att du ska lära dig att uppskatta ”magin” i din mans muggiga gamla sommarstuga. För honom och hans syskon är stället laddat med glada minnen. Men de är inte dina, och kan aldrig bli det, och ingen kan förvänta sig det heller. Men i stället för att sitta passiv och misslynt och trycka näsan mot fönstret och se hur alla glammar där inne bland sina barndomsminnen föreslår jag att du hittar något eget att göra, och söker efter dina egna smultronställen.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Passa på att ta ensamma promenader, ta med en kaffetermos och en bok som du velat läsa, plocka blommor eller köp en luftpistol och skjut prick på ölburkar i en glänta. Det låter ju som om alla andra reder sig bra själva, eller hur? Och du behöver inte gå i väg i purkenhet, som för att understryka hur vidrigt du tycker att det är där ute. Se det istället som att du håller på att skaffa dig en egen relation till platsen.

Målet behöver inte vara att du ska bli lika förtjust i stugan som din man och hans syskon. Det räcker långt med att du hittar något som gör att den där sommarveckan blir uthärdlig för dig.

LÄS OCKSÅ: ”Hur kan mina föräldrar vara så orättvisa?”

LÄS OCKSÅ: Måste jag ta hand om mamma?