Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skammen över den dåliga ekonomin gör att Louise har börjat ljuga för vännerna.
Skammen över den dåliga ekonomin gör att Louise har börjat ljuga för vännerna.
Skammen över den dåliga ekonomin gör att Louise har börjat ljuga för vännerna.
Skammen över den dåliga ekonomin gör att Louise har börjat ljuga för vännerna. Foto: iStock

”Jag skäms för vår dåliga ekonomi”

Louise kommer från en familj med mycket pengar - och även hon och maken har haft det gott ställt. Men ett krisande företag har kört ekonomin i botten och Louise skäms så mycket att hon hittar på undanflykter för att slippa följa med vännerna på saker som kostar pengar. amelias relationscoach Bent Ohlsson ger råd. 

Fråga: I min familj har vi alltid haft det gott ställt och så har det även varit för mig och min make. Men under det senaste året har min mans företag drabbats av stora motgångar. Vi har förlorat väldigt mycket pengar. Just nu hankar vi oss fram genom att sälja av sådant vi äger. Ingen vet om detta, och i min släkt och bekantskapskrets är det självklart att ha god ekonomi. Jag skäms och ljuger. Hittar på undanflykter för att inte äta middag på krogen med väninnorna. Hur tar jag mig ur det här? /Louise

Bengt svarar: ”Det gör er oerhört ensamma” 

Det är ett svårt dilemma ni står inför. Men i valet mellan flera jobbiga alternativ verkar det ändå jobbigast att skämmas, ljuga och hitta på undanflykter, helt enkelt för att det gör er oerhört ensamma. Och ensamma är ni ju redan, eftersom det är självklart att ha god ekonomi i era kretsar, men jag kan tänka mig att skammen och ljugandet lägger ytterligare en ensamhet till den som ni redan plågas av. Vad skulle hända om du var öppen inför dina vänner och sa som det var? I den bästa av världar skulle ni enbart mötas av förståelse, stöd och sympatier.

Försök att inse att dina vänner ställs inför någonting som inte är helt lätt att hantera

Men nu lever vi inte i den bästa av världar. Några av vännerna kommer säkert att dra sig undan, bli illa berörda eller komma med erbjudanden om lån och dylikt; erbjudanden som kanske känns sårande eller förnedrande för dig. Och då är det lätt att bli hätsk och bitter och stöta folk ifrån sig. Men innan du gör det, försök att inse att dina vänner ställs inför någonting som inte är helt lätt att hantera. Hur skulle du själv reagera om någon av dina vänner berättade att de hade fått det så illa ställt att de var tvungna att sälja sina ägodelar? Det är som att få veta att en vän har drabbats av en svår sjukdom. Somliga ojar sig och brister i gråt, andra dunkar i ryggen och är hurtfriska, andra blir illa till mods och håller sig undan. Men de kan omöjligt veta hur just du skulle vilja bli bemött. Kanske kan du fundera igenom saken innan du anförtror dig åt dina vänner, och så kan du ge dem en fingervisning om hur de kan vara dig till hjälp och stöd på bästa sätt.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla din fråga till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli uppvaktad, men min sambo gör mig ständigt besviken”

ANNONS: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY