Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: svetikd

”Jag gör allt för andra men de gör inget för mig”

Git är besviken på sina vänner. Den omtanke hon visar om dem får hon inte tillbaka. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd.

amelia

Fråga: Jag är en generös människa som gör allt för andra. Vänner, familj, kollegor. Jag finns alltid där och lyssnar om någon har problem, jag skjutsar och hämtar, jobbar extra om någon behöver vara ledig, hälsar på gamla mostrar, ställer upp! Men när jag blev sjuk i en vecka var det knappt någon som hörde av sig. Det gjorde mig både förvånad och väldigt besviken. Det kändes som att bli spottad på av de människor jag själv skulle göra allt för. Är det mig det är fel på, eller de andra? /Git

Bengt Ohlsson svarar: ”Våga visa dig ynklig”

De flesta människor har fullt upp med sig själva, och många har inte tillräckligt med ork, energi eller inlevelseförmåga för att hjälpa och stödja sina medmänniskor. De skulle kanske vilja, men det hanns inte med. Något annat kom i vägen.

Just nu låter det som om du är frestad att bli mer transaktionsinriktad, och börja tänka: ”Hmm, X hörde faktiskt inte av sig när jag var sjuk, då tänker jag ’hämnas’ genom att inte höra av mig när X blir sjuk. Y, däremot, messade ett ’krya på dig’, och då tänker jag skicka ett likadant mess när Y blir sjuk ...”

Min gissning är att du mår bättre av att göra det som faller sig naturligt för dig, nämligen att vara generös. Emellanåt kommer du att falla ner i ett hål av bitterhet. Men så småningom kommer du att ta dig upp ur hålet.

De flesta människor har fullt upp med sig själva och orkar inte stödja andra

I längden kommer din generositet att göra dig till en lyckligare människa. Och glöm inte heller att man FÅR ge uttryck för sin besvikelse gentemot vänner, familj och kolleger, om det nu är så man känner. Det kan fördjupa och berika relationen.

Om du aldrig vågar visa dig ynklig och behövande, utan ger intryck av att inte behöva omgivningens stöd och hjälp, kanske du uppfattas som något slags supermänniska som klarar sig själv i alla lägen. Vilket också kan vara en förklaring till att ingen hörde av sig under din sjukvecka.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Jag vill göra slut med min kompis men vågar inte

LÄS OCKSÅ: Jag kan inte sluta jämföra mig med andra