Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
amelias relationcoach Bengt Ohlsson ger råd till en nybliven chef. Obs! Genrebild.
amelias relationcoach Bengt Ohlsson ger råd till en nybliven chef. Obs! Genrebild.
amelias relationcoach Bengt Ohlsson ger råd till en nybliven chef. Obs! Genrebild.
amelias relationcoach Bengt Ohlsson ger råd till en nybliven chef. Obs! Genrebild. Foto: Morsa Images / Digital Vision

”Jag blev chef, men ingen lyssnar”

Att bli chef över sina kollegor men upptäcka att ingen lyssnar och att du inte längre är en del av gruppen. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

Fråga: Jag fick en ny tjänst i höstas, som chef för min avdelning med åtta personer. Vi har jobbat ihop länge och den tidigare chefen slutade. Först var jag otroligt glad och entusiastisk. Jag införde härliga fredagsfrukostar och idémöten varje vecka. Men sedan märkte jag att ingen lyssnade när jag pratade, att ingen verkade ta mig på allvar som chef och att alla bara jobbade på exakt som innan. Så har det fortsatt.

Jag går hem varje dag och känner mig helt överkörd och knäckt, för de kollegor som tidigare var mina vänner behandlar mig som luft. Jag har aldrig känt mig så ensam och önskar bara att allt var som förr. Har du något råd? /Misslyckade chefen

Bengt Ohlsson svarar: Spänn ögonen i dem! 

Anledningen till att du känner dig misslyckad kan vara att du gått vilse mellan olika roller: den som vän och den som chef. När du tar klivet från vän till chef förväntas det av dig att du ska kunna fatta tuffa beslut när så krävs, även om det finns människor – före detta vänner – som känner sig överkörda. Det är faktiskt det du får betalt för.

Vad händer med idéerna som spånas fram över fredagsfrallorna? Eller kommer det inte fram några? Jag skulle gissa att dina kolleger önskar sig en större tydlighet från dig. Att du spänner ögonen i dem och frågar om de är nöjda med sakernas ordning och vill jobba på ”exakt som innan”? Och frågan är, vill DU det?

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Om du gör det – säg det då. Om inte – vik en fredagsfrukost åt att presentera dina förslag, och se sedan till att de genomförs. Håll ögonen på utfallet, och utvärdera efter några fredagar. Hur tycker ni att den nya ordningen funkar? Och hur tycker DU att den funkar?

Allt behöver inte löpa perfekt. Det är tillåtet att pröva sig fram, och att miss­ lyckas. Är du beredd att fundera över vilka förändringar du vill genomföra, och sedan se till att de genomförs?

Om inte, så är du mest någon som fixar godare fika på fredagsmorgnarna. Och då kanske det är dags att kliva ur chefs­ rollen. Den passar inte för alla. Den har sitt pris, vilket du just har fått erfara. Men något fick dig ändå att tacka ja till din befordran. Det vore synd att ge upp innan du har gjort ett ordentligt försök.

LÄS OCKSÅ: Chefen låtsas inte se mig – vad ska jag göra?

LÄS OCKSÅ: Jag ljög för att få jobbet – nu har jag panik