Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tom Merton / iStock

Hur ska jag kunna förlåta min mans otrohet?

En otrogen make och gemensamma vänner som visste men valde att inget säga. Går det att komma över ett sånt svek? amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

Fråga: Jag är gift med min make sedan nio år tillbaka och vi har många barn. Förra sommaren började vi umgås med en familj, som jag tycker mycket om. Men för en månad sedan fick jag vetskap om att min make varit otrogen med en familjevän till dem, som jag också känner väl. Känner mig helt förkrossad och vet varken in eller ut. Älskar min make samtidigt som jag hatar honom för det han gjort. Han gör allt för mig och familjen nu och vill inte att jag ska lämna honom. Hur ska jag göra? /Ledsen

Bengt Ohlsson svarar: ”Han har mycket att redogöra för”

Du måste gräva djupt i dig själv för att hitta svaret. Somliga lyckas komma över den sortens svek som du utsatts för. Tiden sköljer över sveket och slipar bort de vassaste kanterna. Andra lyckas inte ta sig vidare, utan sveket gör så ont att de måste lämna relationen. Sen finns det de som tror att de kommer över sveket, men upptäcker att det dröjer sig kvar och rubbar dynamiken i relationen. Svikaren går och ber om ursäkt för sig själv, år efter år, och blir därigenom osynlig för sin partner, eller rättare sagt ett slags vandrande svek, vilket ingen blir gladare av. 

Tiden sköljer över sveket och slipar bort de vassaste kanterna

Att du ens kan säga att du älskar din man – samtidigt som du förstås också hatar honom – kan vara ett tecken på att du trots allt kan förlåta honom så småningom. En återkommande fras hos vänsterprasslare är att ”det betydde ingenting”. Det kan låta som ett svepskäl, men det tragiska är att de ofta upplever det så. Alltså att din man aldrig sviktat i sin kärlek till dig, men att han av olika anledningar upplevde att han inte kunde låta bli. 

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Att du pratar så varmt om familjen ni träffade förra sommaren tyder på att du känner dig sviken även av dem. Det finns mycket att reda ut, och ni kan ha god hjälp av att göra det med en familjeterapeut. Din man har mycket att redogöra för, och det kan kännas lättare att ta emot hans berättelse om du har sällskap av en tredje part som rett ut liknande härvor hundratals gånger förut.

LÄS MER: ”Hjälp, jag är otrogen med min mans bästa kompis” 

LÄS MER: ”Min särbo är otrogen på nätet”